BES, iktidar ile Memur-Sen arasında bağıtlanan TİS için imza kampanyası başlattı. Memurların TİS sonuçlarından memnun olmadığını açıklayan BES, bütçe görüşmelerinin olacağı Ekim ayında sürecin yeniden başlatılmasını istiyor.

Haber / Umut KARAKOYUN

Kamu emekçilerinin 2018-2019 maaş zamlarını belirleyen 4. Dönem Toplu Sözleşme (TİS) görüşmeleri, sonuçlandı. Hükümet ile Memur-Sen'in uzlaşarak imzaladığı TİS, tartışmaları da beraberinde getirdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi 'sahte' olarak nitelendirdiği ve kamu çalışanlarının hak kayıplarına uğradığını savunduğu TİS'in iptali için kampanya başlattı. İşyerlerinde imza kampanyası düzenleyen BES, TİS'in yenilenmesini istiyor.

MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ

BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven; 'Bizler ihanet sözleşmesini kabul etmiyoruz' ifadelerini kullanırken, Memur-Sen'in kamu çalışanlarına ihanet ettiği ileri sürdü. Güven; “Buçukluk artışa boyun eğen Memur -Sen, kendi teklif ettiği rakamın yarısının altında bir rakama imza atarak 3 milyonu kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emeklisine ihanet etmiştir” dedi. Memur- Sen’in kendi üyesi dahil olmak üzere hiçbir kamu emekçisinin sözleşmeye onay vermediğini aktaran Başkan Güven, açıklamasında çalışanları mücadeleye çağırdı: “2018-19 altı aylık dönemleri için 4+3,5+4+5 şeklinde dönemsel zam sözleşmesi imzalamışlardır. Memur -Sen yetkisini kötü kullandı. Yetkinin asıl sahibi olan 3 milyonu aşkın kamu emekçisini ve kamu emeklisini birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

TİS'İ YIRTIP ATALIM

BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven; 'Bu ihanet sözleşmesini yırtıp atalım' derken, TBMM'de gurubu bulunan partileri de göreve çağrırdı. Güven, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Her aşamasında emekçilerin görüşlerinin alındığı gerçek bir toplu sözleşme düzeni kurulması için, kamu toplu sözleşme heyetini TBMM’nde gurubu olan partileri göreve çağırıyoruz. Aslında kamu bütçe görüşmeleri ekim ayında başlamakta. Bütçe döneminden önce kamu memur ve emeklilerinin izin döneminde oldu bittiye getirilerek onlar adına TİS yapılması hükümetin emekçilere ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. Bizler iddia edilen ekonomik büyümenin yaratıcıları olarak emeğimizin karşılığının bütçe dönemlerinde almak istiyoruz. Dolayısıyla enflasyon ve yoksulluk sınırının altında kalan TİS'i bizler imzalamadık ve kabul etmiyoruz.” Kamu emekçileri olarak gerçek bir TİS istediklerini aktaran Güven, enflasyon farkının dahi zam olarak yutturulmaya çalışıldığını ileri sürerek, 2016-2017 TİS kayıpları ve temel tüketim maddelerine gelen yüksek zamlar ve ağır vergi dilimi oranı karşısında maaşların hızla eridiğine dikkat çekti.

Aradaki fark 17,5

Açıklamada, reel ücret kaybının yüzde 25’e ulaştığı ifade edilirken, artışın yüzde 17,5 olduğunun belirtildiği fakat sendikanın teklifinin yüzde 34, kabul ettiği rakamın ise 16,5 olduğunun altı çizildi. Güven, açıklamasının devamında şu bilgilere yer verdi: “Teklif ile kabul arasındaki fark -17,5 dur. Dönemsel zammın aylık maaşa yansıması 2018 yılı için yüzde 5,8 ve 2019 yılı için yüzde 6,6 şeklinde olup ortalama zam 6,5 şeklinde olacaktır. Yani dönem başında 100 birim maaş alacak bir kamu emekçisinin aylık maaş artışı ortalama olarak 6,5 birim olacaktır ki bu hesaba 22 ay sonraki maaş yansıması dahildir.”