Yeniden yapılanma süreci başarısızlıkla sonuçlanan Olay TV ile ilgili açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), "Türkiye'de tarafsız ve herkese eşit mesafede yayın yapacağını açıklayan bir kanala yaşam hakkı tanınmaması sansürdür" dedi.

TGS, Olay TV’nin tasfiye edilmesiyle ilgili bir açıklama yayımladı. İktidarın farklı seslere tahammül göstermediği ifade edilen açıklamada “İktidar bu süreçte hem yeni bir kanalın doğuşunu engelledi hem de 180 gazeteciyi işsiz bıraktı” denildi. Bu durumun demokratik bir hukuk düzeninde kabul edilemeyeceği üzerinde duran açıklamada, yaşananlar sansür olarak nitelendirildi ve “İktidar basın özgürlüğüne saygı duymak zorundadır” denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“30 Kasım’da bir haber kanalı olarak yayın hayatına başlayan ancak iktidardan gelen baskılar nedeniyle sadece 26 gün açık kalabilen Olay TV’de çalışanlar ile yollar ayrıldı. Hüseyin Köksal ile Cavit Çağlar ortaklığındaki kanal, Çağlar’ın iktidar baskılarına işaret ederek ortaklıktan çekilmesi sonucu kapanmıştı. İş insanı Hüseyin Köksal’ın 25 Aralık’tan beri yeni frekans bulma girişimleri yine iktidar tarafından engellendi. Yaklaşık 2 aydır bulunacak yeni kanalla yola devam edeceklerini düşünen 180 gazeteciye dün yapılan açıklamada, ‘Arayışlarımız sonuçsuz kaldı. Yeni frekans alamıyoruz, satın almak üzere görüştüğümüz kanallara baskılar yapıldı. Satın almamız engellendi’ denildi.

Farklı seslere tahammül gösteremeyen iktidar bu süreçte hem yeni bir kanalın doğuşunu engelledi hem de 180 gazeteciyi işsiz bıraktı. Olay TV ekibine yayın hakkı tanınmaması, siyasi iktidarın tek sesli medya anlayışının göstergesidir. Türkiye'de tarafsız ve herkese eşit mesafede yayın yapacağını açıklayan bir kanala yaşam hakkı tanınmaması sansürdür. Demokratik bir hukuk düzeninde bu kabul edilemez. İktidar basın özgürlüğüne saygı duymak zorundadır.

Öte yandan çoğu özgürce haber yapabilmek niyetiyle çalıştıkları medya kuruluşlarından ayrılıp buraya gelen gazeteciler pandemi koşullarında işsiz bırakıldı.

Elbette bu yaşananların sorumlusu iş insanı Hüseyin Köksal değil. Ancak Sayın Köksal’ın meslektaşlarımıza ödeyeceği 2-3 aylık tazminat ile iş bulmanın çok zor olduğu bu zorlu süreçte mağduriyetleri ortadan kaldıracağını düşünüyor ve kendisinden yapıcı bir adım bekliyoruz.

Basın özgürlüğüne, çok sesliliğe tahammülü olmayan iktidar gazetecilerin ekmeğini de gasp etmiştir.

Gazeteciler Sendikası olarak 180 meslektaşımızla dayanışma içinde olduğumuzun ve ekmeğimize göz koyanlardan mutlaka hesap soracağımızın bilinmesini isteriz."

Ne olmuştu?

Bursa'da yerel bir kanal olmasına rağmen Türkiye çapında ismini duyuran Olay TV, 1 Kasım 2019'da kapandıktan kısa bir süre sonra 30 Kasım 2020'de ulusal bir kanal olarak İstanbul'da yeniden kurulmuştu.

26 gün yayın yapan Olay TV Genel Yayın Yönetmeni Sarılar, 25 Aralık'ta kanalın kapandığını canlı yayında açıklamıştı. Kanalın HDP Meclis Grup toplatısının yayımlanması iktidar tarafından eleştirilmiş ve uzun süre konuşulmuştu. Cavit Çağlar'ın bunun üzerine "Bu yayın politikası beni aştı, ismimi de frekansımı da çekiyorum" dediği iddia edilmişti.

Cavit Çağlar'ın frekansıyla birlikte kanaldan ayrılmasının ardından Hüseyin Köksal yeni bir kanal arayışına girmiş fakat girişimlerin sonuçsuz kaldığı dün Süleyman Sarılar tarafından kanal çalışanlarına duyurulmuştu.