Haber/ Didar DEMİRCİ

Özel mikrobiyoloji laboratuvarlarının korona virüs tespiti için kişilere uygulanan PCR testlerinin sonuçlarını, Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi’ne (LBYS) girmediği yönünde çıkan iddialar, kamuoyunun gündeminde.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İzmir Tabip Odası Sekreteri Nuri Seha, Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 (SARSCoV-2) tanısı amacıyla kullandığı PCR testi sonuçları Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) üzerinden kaydedildiğini ve filyasyon çalışmalarında bu sisteme işlenen bilgilerin esas alındığını vurgulayarak, “PCR testi yanında ek bulgular ve BT tetkiki son derece önem taşımaktadır. Son dönemde PCR testi, ruhsatlandırılmış özel mikrobiyoloji laboratuvarınca da yapılmaya başlanmıştır. Bu laboratuvarların test sonuçlarının Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS) üzerinden sisteme girilmesi gerekmektedir. Ancak bu girişlerin yapılmadığı duyumları alınmaktadır” dedi.

BAKANLIK DENETİMİ ARTIRSIN

Seha, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Pandemide hayati önem taşıyan filiyasyon çalışmalarında bu veriler kesinlikle sisteme girilmeli, test sonucu pozitif çıkan vatandaşlarımızın temaslı oldukları kişiler tespit edilerek filyasyon çalışmaları yapılmalıdır. PCR testi pozitif çıkan hastaların tedavisinin aksamaması, gerekli ileri değerlendirmelerin yapılabilmesi için kayıt altına alınmış olması sağlanmalıdır. Covid 19 hastalığı sadece PCR testi sonuçlarıyla değerlendirilemeyecek komplike tablolarla karsımıza çıkabilmektedir. Alınan negatif sonuçlar üzerinden hareket etmek ve de bunu kayıt altına almamak toplum sağlığı açısından sıkıntılı bir durumdur. Özel laboratuvarlara PCR testini yapabilmesi için ruhsat veren Sağlık Bakanlığı’nın işleyişi izlemesi, denetimleri artırması gerekmektedir. Özel Kuruluşların da bu pandemi mücadelesinde gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyorum. Pandemi ile mücadelede verilerin şeffaf olarak paylaşılmasını konusunda çabalarımız sürerken bir de bu yönüyle veri kayıpları yaşanmamalıdır.”