Tüm gezegende olduğu gibi ülkemizde de toprak kaybının en önemli nedeni olarak kabul edilen erozyon tehlikeli boyutlara ulaştı.

ENGİNUzmanlara göre arizinin eğimi, iklim, bitki örtüsü ve toprak özelliklerinin etkileşimi sonucu oluşan doğal erozyon ile insanın doğaya müdahalesiyle oluşan yapay etkenler, erozyonu bir doğal afete dönüştürüyor.

Tespitlere göre ülkemizde kara yüzeyinin yüzde 90'ı erozyon tehdidi altında. Tarım arazilerinin yüzde yüzde 63'ü çok şiddetli ve şiddetli, yüzde 20'si ise orta şiddetli erozyonla karşı karşıya. Ülke genelinde 67 milyon hektar toprak yüzeyi erozyon yüzünden verimli niteliğini hızla kaybediyor. İşlenen tarım alanlarının yüzde 75'inde erozyon görülürken, Türkiye'de akarsularla tarım alanlarından denize taşınan toprak miktarı ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katına ulaştı. Yalnızca Fırat Nehri her yıl denizlere 108 milyon ton toprak taşıyor. Her yıl Keban Barajı'nın tabanında 32 milyon ton, Karakaya Barajı'nın tabanında 31 milyon ton toprak birikiyor.

YILDA 500 MİLYON TON


Araştırmalara göre erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprak birlikte yitiriliyor. Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak erozyonla kaybediliyor. Kaybedilen bu topraklar, 25 santimetre kalınlığında yaklaşık 400 bin hektarlık araziye eşdeğer.