Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Alsancak Umurbey Mahallesi'nde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası'nın 2019 yılının Nisan ayında, Ankara'da satış ihalesi gerçekleşti. İhaleye, İzmir Büyükşehir Belediyesi adına belediye şirketi olan Grand Plaza A.Ş. katıldı. İhaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katılmasıyla, ihale 15 dakikada sonuçlandı. Taraflar 35 milyon bedelle anlaştı. İhale komisyonunun değerlendirmesinin ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında satış sözleşmesi yapılacakken, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihaleyi iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan ihale ile ilgili gelen ret yazısında, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, karara itiraz etse de bir sonuç alınamadı.

Davanın avukatlarından Av. Senih Özay, elektrik fabrikası yerine, gökdelen inşa edileceği iddiasında bulundu. Özay, “Tarihi Elektrik Fabrikası yerine gökdelen inşaa edilmesi bekleniyor. Bir iş adamının ihaleye girmesi alanı satın alacağı söz konusu. Gökdelen yapmak dururken, müze mi yaparlar? İktidar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin orayı bir sanat merkezi haline getirmek istemesini ezdi geçti. Bu dava bitti” dedi.

'ENGELLEMEK ÇOK ZOR '

Sivil toplum kuruluşlarının konuyla ilgili bir hareket başlatsa da durumun engellenebilmesinin zor olduğunu söyleyen Özay, “Tekrar bir kamuoyu oluşursa, sivil toplum kuruluşları da biraz hareketlenirse, bunu engellemek mümkün olabilir ama bu çok zor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, orayı bir sanat merkezi haline getireceğini ifade etmişti, çocuk müzelerinin, sinema salonlarının yer aldığı sanatsal bir platform haline gelecekti. Ancak, ihalenin iptal edilmesi ve belediyenin bu karara itirazının kabul edilmemesi bu konuyu kapattı. Elektrik fabrikası hikayesi artık bitmiş, ölmüş bir hikayedir. Bir dava bitince, insanda umut da biter” dedi.

SOYER: GÖZ YUMMAYACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise sosyal medya hesabı üzerinden bir video paylaştı. Videoda yaşanan sorunla ilgili bilgiler verilirken; Soyer, Elektrik Fabrikası’nın siyasi çıkarlar uğruna belediyeye tahsis edilmediğini belirtti. Soyer, “35 milyon lira bedelle ihalesini kazandığımız Tarihi Elektrik Fabrikası siyasi çıkarlar uğruna belediyemize tahsis edilmiyor. Biz kararlıyız; Cumhuriyet mirasımızın çürümesine göz yummayacağız” ifadelerini kullandı.

Bina çürümeye terk edildi

Davanın bir diğer avukatı Çiğdem Kelek de, binanın çürümeye terk edildiğini ifade ederek, şu sözleri kullandı: “Bize yeniden bir ihaleye çıkılacağı söylenmişti ancak 2 yıldır ihaleye çıkılmadı. Bina çürümeye devam ediyor. Burası, halkın kullanması gereken bir bina. Tarihi ve SİT alanı içerisinde. Tarihi Elektrik Fabrikası'nın metruk halde kalmasına değil, restorasyona ihtiyacı var."