Özel/Gökçe ADAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan mevzuat çalışmasıyla, Kasım 2019 tarihinden itibaren kamuya ait lojmanlar ihale yoluyla satışa çıkarılmaya başlanmıştı. Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü'nün İzmir'in Güzelbahçe ilçesine bağlı Yalı Mahallesi'nde inşa edilen lüks lojmanlarının ihale yöntemi ile satışa çıkarılacağı duyurulmuştu. Güzelbahçe CHP İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen de ilçede yaklaşık 4 milyon TL değerindeki denize sıfır kamu lojmanlarının neredeyse yarı fiyatına, içinde oturan karayolları üst yöneticilerine öncelikli olarak satılacağını ileri sürmüştü. Bilgen, “3-4 milyon TL değerindeki evleri, 1.5 milyon TL fiyatına karayollarının genel müdürü, bölge müdürü ve yardımcılarına düpedüz peşkeş çekecekler” demişti. Mart ayında gerçekleşen ihalede, ilçede bulunan 20 tane lojman 1 milyon 714 bin 500 TL ile 3 milyon 204 bin 900 TL arasında değişen fiyatlar ile satıldı. Lojmanların satışından yaklaşık 3 ay sonra, lojmanlara 'satılık' ilanı asıldı. Lojmanlar, sahibinden 7 milyon 500 bin TL'ye satışa çıkarıldı.

'ALIŞKANLIK SÜRÜYOR'
Lojmanların ihale fiyatının iki katından daha fazlaya satılacak olmasına tepki gösteren Bilgen, lojmanların kamuya, halka ait olduğunu hatırlattı. AKP iktidarına da yüklenen Bilgen, “Günümüzde, AKP iktidarı fakirden alıp zengine verme alışkanlığını sürdürüyor. Burada da Karayolları'na ait, kamuya ait lojmanlar satıldı. Şimdi ise 7 buçuk milyon TL gibi fahiş bir fiyatla satışa sunularak, kendi yandaşlarına resmen ballı kaymak sunuyorlar” diye konuştu. İhale yasasına da değinen Bilgen, “Çıkardıkları ihale yasasına göre; lojmanlarda oturanlara öncelik verilmesi ve lojmanlarda oturanlara ihalede yüzde 10 indirim hakkı tanınması maddesi mevcut. Dolayısıyla dairelerde oturan yöneticiler de bu ihaleye girdi ve kazandı. Bu direkt, orada oturan kişilerin Güzelbahçe'de bulunan bu deniz manzaralı lojmanları satın alması için yapılan sözde bir ihaleydi” ifadelerini kullandı.

'ISRAR İPTAL ETTİRDİ'
Alana daha önce Hükümet Konağı'nın yapılacağını, ancak bir türlü bu projenin hayata geçmediğini de hatırlatan Bilgen, şöyle konuştu: “Kaymakanlık tarafından, kamuya ait müdürlüklerin yer alacağı (Adliye, Nüfus, Milli Eğitim, Tapu vb.) Hükümet Konağı yapılması istenmişti. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü söz konusu alana deniz manzaralı lojman yapılmasında ısrar etmesi üzerine Hükümet Konağı projesi bir türlü hayata geçirilemedi.” Öte yandan, 1410 ada 1 parsel'de (3779 m2) dörder katlı 3 blokta toplam 20 adet lojmanların özellikle şöyle: A Blok; 2 adet 140 m2 daire ve 6 adet 170 m2 daire, B Blok; 1 adet 150 m2 daire ve 3 adet 170 m2 daire, C Blok; 2 adet 140 m2 daire ve 6 adet 170 m2 daire.

Sertel çağrıda bulunmuştu

Öte yandan lojman inşaatını, gazetemiz 20 Mayıs 2020 tarihinde gündeme getirmişti. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuyu TBMM'ye taşımıştı. Sertel, lojman inşaatı hakkında, 'Kimler oturacak? Maliyeti ne kadar? Lojmanda kalacak 20 kişi belli mi?' gibi cevapsız soruların olduğunu dile getirerek, kamuoyunun bilgilendirilmesi çağrısında bulunmuştu.