İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yerel seçimlerden sonra Türkiye’de yeni ve çok büyük bir dip dalgası oluştuğunu söyledi. Soyer, “Bu dalga aşağıdan yukarıya doğru bütün siyasetin dilini ve kültürünü değiştiren bir güç taşıyor. Bunu doğru okuyamayan ayakta duramaz” ifadelerini kullandı.

Değişen siyasetin kodlarını, “şeffaflık, hesap verebilirlik, kucaklayıcılık, barış, mütevazı” olarak tanımlayan Soyer, “Aşağıdan insanlar artık mevcut siyaset dilinden usanmış vaziyetteler. Yani kendilerine sürekli parmak sallanmasından bıkmış vaziyetteler. Kucaklaşmak, barışmak istiyorlar, huzur istiyorlar, tevazu istiyorlar. Artık hiç kimse eskisi gibi olamayacak” dedi. Sözcü’den Deniz Zeyrek‘in sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, bütün dünyada totaliter rejimlerin yükseldiğine, bunun da daha çok kutuplaşma yarattığına dikkat çekti. Soyer, “Bu durumun değişiyor olması, demokrasinin daha çok öne çıkmasını sağlayacak. Türkiye, yaşanan bu değişimle bütün dünyaya umut olacak ve bu değişimin başlayacağı yer de İzmir olacak” ifadelerini kullandı.

‘İzmir hükümetten destek görmemiş”

İzmir’in önüne Ankara’dan set çekildiğine değinen Soyer, bu nedenle en hazırlıklı belediyenin kendileri olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanları toplantısına cevaplanmamış dosyaların fazlalığı nedeniyle AK Partili üyelerle Ankara’ya gitmeyi kararlaştırdıklarını belirten Soyer, “Buğra Bey (Genel Sekreter Buğra Gökçe) yıllardır bekleyen her şeyi bir klasör haline getirmişti. Ben de o klasörle gittim. Hepsini bakanlar önünde birer birer dile getirdim. Hakikaten İzmir hükümetten hiçbir destek görmemiş. Ben bunun değişeceğini, değişmek zorunda olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı bu toplantıları sürdürürse çok faydalı olacak. Türkiye nefes alacak. Bu açıdan Ankara’daki toplantı çok şaşırtıcıydı ve umut vericiydi” dedi. (Sözcü)