Haber/ Gökçe ADAR

Konak Belediyesi ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği (KKB) ortaklığında 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle “Kadın Yoksa Demokrasi Yok” paneli İzmir Ticaret Odası (İZTO) Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panele, 26. Dönem Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 22. Dönem CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçoğlu konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, STK temsilcileri ve çok sayıda kadın da yer aldı. Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ve KKB Başkanı Huriye Serter, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün kadın hakları konusunda yaptığı önemli çalışmalarını anlattı.

Kadınlar için çalışıyoruz

Cumhuriyet döneminde yapılan çalışmalar ile kadınların karanlıktan aydınlığa ulaştığını belirten Serter, yaşadıkları yüzyılın kadınların yüzyılı olacağını söyledi. Panele katılan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise, "Kadını eve kapatan, onları toplumun dışına itmeye çalışan, erkek egemen toplumu hakim kılınmak isteyen anlayışı kabul etmiyor ve bu anlayışa şiddetle karşı olduğumuzu belirtiyoruz. Kadının her alanda erkekle aynı haklarda ve eşit olması gerektiğini savunuyoruz" diye konuştu. Batur, kadına yönelik yaptığı çalışmalardan da bahsederek, "Birlikte Konak dedik. Bu çemberde kadınların yerinin geniş olduğunu bilmenizi isteriz. Bu açıdan çok önemli çalışmalara imza atıyoruz. Konak Belediyesi Kadına pozitif ayrımcılık uygulayan bir belediyedir ve böyle de olmaya devam edecektir" diye konuştu. Moderatörlüğünü İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğr. Gör. Itır Bağdadi 'nin yaptığı ilk oturumda, Meryem Düzgünkaya, Hüsniye Babacan Gömlekli, Canan Öztürk sosyal hayatta kadının önemine vurgu yaptı.

Huriye Serter'in moderatörlüğü yaptığı ikinci oturuma ise, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan katıldı. Oturumda, çocukluk dönemlerini anlatan belediye başkanları, siyaset içerisinde kadın olmanın zorluklarından bahsetti. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, siyasette erkek egemenliğinin olduğunu ve kadınların daha çok siyasette olması gerektğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Siyasi arena ne yazıkki erkek egemenliğinin yüksek olduğu bir alan. Kadının daha çok siyasette olması lazım ancak bebeğini bırakacağı bir yer olmadığı için hiç bir yere gidemiyor. Biz, göreve geldiğimizden beri çalışabilecek annelerin çocuklarını bırakabilecekleri kreşler açıyoruz, masal evleri hayata geçiriyoruz. Hayata tutunamayan kadınlar için çalışıyoruz."

Daha başarılı

Siyasette kadınların daha fazla başarılı olabileceklerini ifade eden Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "Üniversiteyi kazandığım kendi ayaklarımın üzerinde durduğum için siyasete atılabildim. Kız çocuklarının mutlaka okuması gerekiyor. Bir kadın için siyaset çok zor. Evinizde bakacağınız çocuklarınızı ihmal edebiliyorsunuz, özel hayatınız olmuyor. Biz, bunları göze aldık. Kadınlar erkeklere göre daha ayrıntıcı ve çözüm odaklı. Kadınlar daha çok siyaset içerisinde olmalı" dedi. Siyasetin temelininin insanları sevmek olduğunu ifade eden Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, "Bir belediye başkanı eşi olarak on beş yıl rol aldım, kapı kapı gezdim. İnsanlara dokundum. Başarının tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Çok çalıştım. Siyasetten önce turizm sektöründe çalışıyordum. Bebeğimi bile sadece iki buçuk ay emzirebildim, daha sonra işe başlamak zorunda kaldım. İşinizi seviyorsanız başarılı oluyorsunuz. Biz, kadınlar için çocuklar için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.