Özel Haber/Gökçe ADAR
Çeşme’nin Altınkum bölgesine Adana merkezli bir inşaat firması iddiaya göre eğlence klübü için inşaat başlatmıştı. Başlatılan inşaat çalışması, bölgede çok sayıda tahribata yol açmıştı. Alana, su kuyuları açan firma çevreciler tarafından şikayet edilmişti. Kuyuları inceleyen DSİ, su kuyularını mühürlemişti. Çalışmaları durduran firma, bir süre sonra yeniden inşaat çalışmalarını başlatmıştı. Çeşme Çevre Platformu, bu kez de mühürlenen su kuyularının yeniden açılıp, sondaj çalışmalarının başladığını duyurdu. Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, “Çeşme Altınkum plajında beach club inşaatı son hız devam ediyor. İnşaatçıları, hiçbir resmi makam durduramıyor. Çeşme'de doğal SİT alanı statüsündeki Altınkum plajında tepkiler üzerine durdurulan beach club inşaatında DSİ tarafından kapatılan su kuyuları tekrar açıldı, yeni kaçak sondaj çalışmaları başladı” ifadelerini kullandı.

SEZON AÇILACAK’
Kanunların geçersiz sayıldığını ifade eden Dr. Güler, “İnşaat alanındaki çalışmalar, T.C. kanunlarına karşı çıkıyor. Altınkum plajına, sıfır deniz kıyısında devam eden inşaat çalışmaları yaklaşık dört hafta önce yıkılmıştı. Ancak yeniden başlayan inşatta 600 metrekare büyüklüğünde yeni yapılar inşa edildi” diye konuştu. Firmanın yalnızca, bin 400 metrekare boş alan için kira kontratının bulunduğunu hatırlatan Dr. Güler, yeniden konuyu hukuka taşıdığını söyledi. Dr. Güler, “Davalar çok uzun sürdüğü için mahkeme kararı gelinceye ve uygulanıncaya kadar hazine arazisinde olan ve SİT alanındaki inşaat, yasak gelmeden bitirilip açılışı yapılacak ve sezonda plaj ücreti üzerinden firma para kazanacak” şeklinde konuştu. Ayrıca Dr. Güler, beach klüp giriş ücretlerinin kişi başı 500 ve bin 200 TL civarı olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?
Firma, 6 metrekare portatif büfe, 21 metrekare teras, 4 metrekare de cankurtaran kabini olmak üzere bin 400 metrekare bir arazi kiralamıştı. İnşaatın başlamasıyla, alana giren büyük iş makinaları 20 bin metrekareye yakın bir alanı tamamen tahrip etmiş, 100 yıllık ardıç ağaçlarını köklerinden sökmüş, binlerce kum zambağını tahrip etmiş, Altınkum tepeciklerini de tamamen yok etmişti. Ayrıca firma, 'Doğal SİT' alanında bulunan bölgeye, izinsiz bir şekilde sondaj su kuyusu açmış, kumsala inen yolları tahrip ederek halkın denize ulaşımını engellemişti.