Haber/ Sinan KESKİN

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün Yüksek Lisans ve Doktora Bilim Sınavları jüri üyelerinde yapılan değişikliklerin gölgesinde gerçekleştirilecek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı'ndan 17 Haziran 2020 tarihinde Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne Bilim Sınav Jürisi formları gönderilmişken 20 ve 21 Ağustos 2020 tarihlerinde yeniden bir yazı gönderilerek jüri üyeliklerinde ve kontenjanlarda güncelleme yapıldığı bildirildi. İşletme Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi başta olmak üzere diğer fakülte bölümlerinde de benzer ve eşzamanlı değişikliklerin yapıldığı ifade ediliyor.

Anabilim Dalı Başkanları'nın teklifine rağmen; Bilim Sınavı Jüri Üyeleri'nde değişiklik yapıldığı, bu değişikliklerde ise ehliyet, liyakat ve uzmanlık alanlarının yeterince dikkate alınmadığı iddia ediliyor. Anabilim Dalı Başkanları'na önerdikleri isimleri değiştirmesi için baskı yapıldığı ve jüride olması istenen isimlerin telefonla dayatıldığı öne sürülüyor. Önerilen yeni jüri üyelerinin bazılarının unvan, çalışma alanı ve bağlı oldukları anabilim dallarının ilgili sınavla alakası olmadığı duyumlar arasında.

İkna edici ve somut gerekçeler olmaksızın ve teamüllere aykırı şekilde gerçekleşen bu değişikliklerin, bu hafta gerçekleştirilecek olan sınavların “bilimselliğine” ve sınavlara ilişkin “hukuki güvencelere” nasıl etki edeceği ise merak konusu.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Erkan Göksu’nun, Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Gökçeçiçek Savaşır'ı Müdür Yardımcılığı görevine getirmesi, akademi çevresinde şaşkınlıkla karşılanmış iken; sınav jürilerine ilişkin bu yeni uygulama soru işareti ve kuşkuları artırmış durumda. 

Eğitim Sen uyardı

Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler ve KYK Şubesi tarafından DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’ne bir yazı gönderilerek yaşanan gelişmelerden duyulan rahatsızlık dile getirildi. “Bu hafta gerçekleştirilecek olan Yüksek Lisans ve Doktora programlarının bilim sınavları için oluşturulan jürilerde akademik teamüllere, nesnel ve objektif kriterlere ve Anabilim Dalı Başkanlıklarının önerilerine riayet edilmeksizin değişiklikler yapıldığı bilgisi ulaşmıştır” denilen yazıda şu ifadelere yer verildi; “Öncesinde EBYS üzerinden yollanan listelerin değiştirilmesi hususunda, informal kanallar üzerinden Anabilim Dalı Başkanlarına “baskı” yapıldığı ve “yetki” gaspı anlamına gelecek şekilde yeni listeler verildiği yönünde farklı birimlerden şikâyetler gelmiştir.” 5 binden fazla adayın gireceği bilim sınavı öncesi tesis edilen ilgili “idari” tasarrufların, hukuka ve hakkaniyete uygunluğu hususunda yoğun şüphe ve kuşkular ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanılan yazı şöyle sonlandı: “Hukuki normlara ve yargı içtihatlarına atıfla, sınav jürilerinin tesisi işlemindeki sınır ve sorumluluklarınızı hatırlatarak kuşku ve soru işaretlerine mahal bırakmayacak şekilde; yolsuzluk izlenimi vermeyecek, informal mekanizmalardan arındırılmış, şeffaf, hesap verebilir ve ehliyet ile liyakat ilkelerine uygun hareket edilmesi hususundaki beklentimizi bildiririz. Bu kapsamda Anabilim Dallarından gelen jüri tekliflerinin Enstitü tarafından kabulünü, istisnai durumlardaki ret kararının ise gerekçeleriyle birlikte yazılı olarak bildirilmesini talep etmekteyiz. Aksi bir tutum, idari yetkinin “keyfi” kullanıldığı ve “iyi niyet ile objektiflik” ilkelerine riayet edilmediği sonucunu doğurur.”

Mahkemeden dönmüştü

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin manşetinden DEÜ İlahiyat Fakültesi’nde öğrencilerin bilim sınavlarında usulsüzlüklere ilişkin şikâyetleri üzerine açılan davaların İzmir İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunarak sınavın iptal edildiğini duyurmuştuk. Öte yandan Spor Bilimleri Fakültesi'nin 10-13 Ağustos tarihlerinde yaptığı Özel Yetenek Sınavları da tartışmalara konu olmuştu. Aday öğrenciler, sınav esnasında ve sonrasındaki değerlendirme aşamalarında nesnel ve objektif davranılmadığı iddiasıyla YÖK ve CİMER’e şikâyet dilekçeleri yazarken bazı adaylar da yapılan sınavın hem usul hem de esasına ilişkin şikayetlerini mahkemeye taşıdı.