İzmir Gaziemir serbest bölgede uluslararası markalara üretim yapan SF Trade Tekstil’de Deriteks’e üye olduğu için işten atılan 4 kadın işçiye tazminat davası açıldı. 170 gündür direnişlerini sürdüren kadın işçiler, Kovid-19 salgını nedeniyle serbest bölge içindeki direnişlerine bir süre ara vermişti. Patron ise her bir kadın işçiye, "haksız rekabete yol açmak" ve "şirketin bilgilerini paylaşmak" suçlamalarıyla 100'er bin TL maddi 100'er bin TL manevi olmak üzere kişi başı 200 bin TL’lik dava açtı. Davanın ilk duruşması 09.30'da Bölge Adliye Mahkemesinde görülecek.

Sosyal medya kampanyası başlatıldı

Deriteks Sendikası İzmir Şubesinin çağrısıyla işçilere destek için sosyal medyada #SFişçilerine200BinTazminat etiketiyle kampanya başlatıldı.

“Davayı kazanırsak tüm işçiler kazanmış olacak"

Sendikaya üye olduğu için işten atılan ve hakkında 200 bin liralık tazminat davası açılan Pınar Toy, “Davayı kazanacağımızı ümit ediyoruz. Davaya diğer emek dostu arkadaşlarımız da destek verecek. Bu destek bizim için önemli. Biz bu yola hakkımızı aramak için girdik. Onun mücadelesini verdik. Herkes hakkını arasın ve mücadele etsin. Sonunda kazanan işçiler olacaktır. Bu dava tüm işçilere açılmış bir davadır ve kazanılırsa tüm işçiler kazanmış olacaktır” dedi.

“Açılan dava işçi düşmanlığından başka bir şey değildir”

Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise, yasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten atılan, işsizlik ve açlığa mahkum edilen işçilere bir de tazminat davası açılmasının tam anlamıyla işçi düşmanlığı olduğunu ifade etti.

SF Trade Tekstil’de 2015 yılında da benzer süreç yaşayarak sendikalı işçilere baskı yapıldığını hatırlatan Alagöz, “Buradaki açılmış davaların sadece SF Trede işçisine açılmış gibi görülmemesi lazım. Bu davanın açılması bile aslında garip. Davadan çıkacak herhangi bir ceza bütün örgütlenme özgürlüğüne balta vurulmuş olacaktır. Çünkü bu dava sendikaya üye olan işçinin direnişini engellemektir. Bu yüzden emekten yana olan herkesi davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.