Haber/ Didar DEMİRCİ

Çalışanlarının ek ödemelerinde kesinti yapacağını duyurmasının ardından sendikalardan ve sivil toplum kuruluşlarından tepki çeken Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği, bu kez de yaşananlara 3 hafta süresince tepki gösteren çalışanlarını başka hastanelere ‘geçici görev’ adı altında göndererek karşılık verdi. 

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği önünde 3 hafta süresince devam eden eylemlerde, ön sıralarda hakkını arayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) DEÜ İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur’un görev yerinin değiştirilmesine SES İzmir Şubesi tepki gösterdi. Yaşanan görev değişikliğini ‘sürgün’ olarak değerlendiren SES İzmir Şubesi, konuya ilişkin basın açıklaması düzenledi. ‘Günseli Uğur yalnız değildir’ diyen SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz’ın şu şekilde konuştu: “Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi SES işyeri temsilcimiz Günseli Uğur üç hafta süren eylemselliğin örgütlenmesinde en önde yer alarak eylemin öncülerinden olmuştur. 15 yıldır 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin değişik birimlerinde özveri ile görevini yapmış sağlık emekçisi, bir Hemşiredir. Sendika işyeri temsilcisinin başlıca görevi çalışanların sorunlarını dile getirmesi, bunları gerekli mercilerle paylaşmasıdır. Yine bir sağlık emekçisi olarak halk sağlığı için hem de emekçilerin hakları için üzerine düşen görevini tam olarak yapmıştır. Bir sağlık emekçisi ve sendika temsilcimiz olarak onurumuzdur.  Sağlıkçılara verilen sözlerin tutulmaması ve sağlıkçıların alkışlanırken hakkının ödenmediğinin ortaya çıkması, yapılması gereken ödemelerden kesintiler yapılmasının dile getirilmesi hastane yönetimlerini rahatsız etmiştir, hak arayan emekçiye hakkını vermek yerine yanıtı işyeri temsilcimiz Günseli Uğur’un sürgün edilmesi olmuştur.”

Hastanelerde hemşire açığı varken, sağlıkçılarda tükenmişlik zirvede iken geçici görevle hastanelerden personel çekilmesinin kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Batmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan uyarıyoruz, pandemi ile mücadelenin en önündeki sağlık emekçilerine kulak verin. Hakkını arayan sağlık emekçilerini cezalandırmak kabul edilebilir değil. Bir an önce bu hukuksuz işlemden vazgeçilerek, sürgün kararından durdurulmalıdır. Bu kararlar sağlık emekçilerinin iş barışını ve huzurunu bozarak pandemiyle mücadeleyi sekteye uğratmaktadır. Aylardır pandemi ile mücadelede özveri ile insanüstü bir çaba gösteren ve artık tükenmişlik yaşayan sağlık emekçilerinin motivasyonu olumsuz etkileyen tüm uygulamalardan vazgeçip taleplerini karşılayın. Sağlıkçılara baskıyı, sürgünü durdurun! Sorunlarına kulak verin. Özlük haklarını verin. Yetersiz personelle çalışmaya dur deyin. Kadrolu güvenceli istihdam sağlayın. Tekrar ediyoruz Günseli Uğur sendikamızın işyeri temsilcisidir ve yapılan bu sürgün işlemi hukuksuzdur. Günseli arkadaşımız sendikal görevlerini yerine getirmiştir. Yapılan bu işlem açık olarak 4688 sayılı sendika yasasının ihlalidir. Hastane idaresi suç işlemektedir. Bu hukuksuz işlem geri çekilene kadar mücadelemizi daha da yükselteceğiz.”