Haber / Didar DEMİRCİ

ŞPO İzmir Şube, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “Kentlerimiz ranta, şehir plancıları işsizliğe mahkum olmayacak” diyerek basın açıklaması yaptı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi adına basın açıklamasını ŞPO İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ekici okudu. Temmuz 2021 KPSS’nin ilk atamalarında şehir plancıları için kontenjan belirlenmediğini, KPSS 2021/2 Tercih Kılavuzunda da yalnızca 8 şehir plancısı için atama yapılacağının açıklandığını hatırlatan Ekici, “Her yıl 2000`i aşan yeni mezun şehir plancısı işgücüne katılırken bir yılda 8 şehir plancısının atanması her yıl mezun olan meslektaşlarımızın tamamına yakınının işsizlikle boğuşması anlamına gelmektedir” dedi. Söz konusu tablonun sorumlusu olarak hükümeti işaret eden Ekici, yerel yönetimleri de yeterli sayıda şehir plancısı istihdam etmediği için eleştirdi.

“KAYGIYLA İZLİYORUZ”

KPSS ile atama bekleyen şehir plancılarının her geçen gün umudunun kaybolduğunu dile getiren Ekici, ücretli çalışan şehir plancılarının çalışma şartlarına dikkat çekti. Ekici, “Ücretli çalışan meslektaşlarımız düşük ücret baskısı, fazla mesai, görev tanımı dışında işlere maruz kalma ve sigortasız çalıştırılma gibi birçok sorunla karşılaşmaktadır. Öte yandan son yıllarda belediyelerde işe alınan meslektaşlarımız belediyelerin iştiraki olan şirketler üzerinden işe alınmakta ve aynı kurumda aynı işi yapmalarına rağmen eşitsiz özlük hakları altında görevlerini sürdürmektedir. Belediyelerle bu yöntemle çalıştırılan meslektaşlarımızın oranı gün geçtikçe ciddi oranda artmaktadır. Bununla birlikte hangi partinin idaresinde olduğundan bağımsız işe alım süreçlerinde kayırmacılığın yaşandığı, işe alınacak kişiler belli olduktan sonra duyuruya çıkıldığı meslek camiamızın tamamında bilinmekte ve kaygıyla izlenmektedir” diye konuştu.

PLANLAMA KAMUSAL BİR İŞTİR

Şehirlerde kamucu bir planlama yaklaşımına ve yeterli düzeyde şehir plancısı istihdamına ihtiyaç olduğunu dile getiren Ekici, mesleklerinin şehirler için önemine vurgu yaptı. Yetkililere çağrıda bulunan Ekici, mevcut sorun hakkında ŞPO İzmir Şube’nin taleplerini sıraladı. Ekici, “YÖK tarafından, şehir ve bölge planlama bölümlerindeki öğrenci kontenjanları kamusal ihtiyaçlar gözetilerek düşürülmelidir. ÖSYM tarafından her yıl gerçekleştirilen üniversite sınavında Şehir ve Bölge Planlama Bölümüne temel başarı sırası kriteri getirilmelidir. Devlet yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı asgari norm kadrolarının belirlenmesine ve kullanılmasına ilişkin yönetmelik değiştirilmeli şehir ve bölge planlama bölümlerinde görev alan akademik personel istihdamı artırılmalıdır. Yerleşim alanlarının büyüklüğü ve nüfusu  göz önünde bulundurularak merkezi atama ile kamuya şehir plancısı istihdamı arttırılmalı, yerleşmelerin nüfus büyüklüğüne oranlı belli sayıda şehir plancısının istihdamı zorunlu hale getirilmelidir. Şehir plancısı istihdam etmeyen belediyeler derhal alım yapmalıdır. Kamuya alımlarda bilimsel dayanaktan yoksun bir şekilde gerçekleştirilen sözlü mülakatlar koşulsuz şartsız kaldırılmalıdır. Merkezi idareler ve yerel yönetimler tarafından yapılacak alımlarda istenen şartlar şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri norm kadro ilke ve standartlarına dair yönetmelik değiştirilmelidir. Şehir plancılarının kamu sektöründe belediyeye ait şirketler üzerinden çalışmasına son verilmeli, acilen devlet memurluğu kadrosuna geçirilmelidir. Plân yapımını yükümlenecek müelliflerin yeterliliği hakkında yönetmelik özel sektörde istihdamı artıracak şekilde yeniden ele alınmalıdır” dedi.