Haber / Sinan KESKİN

Türkerler ve Gama Holding iş birliği ile yapımına 2016 yılında başlanan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi bugüne kadar defalarca değişirken fiziki tamamlanma oranında yaşanan değişimler de kafa karştırıyor. Temeli 2014 yılında atılan, 2017 yılında inşaat çalışmaları başlayan İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılış tarihi 'şehir efsanesi'ne, inşaatın tamamlanma oranı ise bir muammaya dönüştü. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Takip Sistemi'nde yer alan şehir hastanelerinin 'Fiziki ve Nakdi Gerçekleşme Oranları' sürekli değişiyor. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin Fiziki ve Nakdi Gerçekleşme Oranı'ndaki değişimi 19 Kasım 2020 tarihli gazetemizde gündeme getirmiştik. Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde Eylül ayında yüzde 62 olarak gösterilen fiziki tamamlanma oranı yüzde 52 olarak güncellenmişti. Hastanenin fiziki tamamlanma oranı 15 Aralık 2020'de ilgili sitede yüzde 38 olarak yer aldı. Söz konusu orandaki değişimin sebebini öğrenmek için Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel İşbirliği Daire Başkanlığı'na ilettiğimiz bilgi talebimizin ardından fiziki tamamlanma oranı 21 Aralık 2020 tarihinde yeniden yüzde 52'ye çıkarıldı.

5 DEFA TARİH DEĞİŞTİ

Bayraklı'da yapımı devam eden İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılış tarihinin şehir efsanesine dönüşmesini 18 Eylül 2020 tarihli gazetemizde gündeme getirmiştik. Türkerler ve Gama Holding iş birliği ile yapımına 2016 yılında başlanan hastanenin temeli atılırken 2018 yılında hizmete gireceği ilan edilmiş, sonrasında yapılan açıklamalarda ise açılış tarihi önce 2019'a, sonra 2020 Mayıs'a, ardından 2020 sonbaharına, son olarak da 2021 yılı başlarına ertelenmişti. 18 Eylül'de İzmir'de açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Umut ediyorum ki İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi 2021 yılı içinde hizmete girecek” ifadelerini kullanmıştı.

KOCAELİ DE BEKLİYOR

Yine Türkerler ve Gama Holding iş birliği ile yapımı süren Kocaeli Şehir Hastanesi'nin de teslim tarihi şehir efsanesine dönüştü. Teslim tarihi defalarca değişen ve bu nedenle Kocaeli yerel medyasında sürekli haber olan Kocaeli Şehir Hastanesi'nin de fiziki tamamlanma oranı düşürüldü. Eylül ayında fiziki tamamlanma oranı yüzde 69 olan Kocaeli Şehir Hastanesi'nin fiziki tamamlanma oranı yüzde 52'ye indirildi. Böylece Türkerler ve Gama Holding tarafından yapımı süren her iki şehir hastanesinin fiziki tamamlanma yüzdesi eşitlenmiş oldu.

16 Mart 2013 tarihinde ihalesi yapılan Kocaeli Şehir Hastanesi'nin temeli 20 Mayıs 2015'te atıldı. Temel atma töreninde konuşan dönemin Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu hastanenin 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete açılacağını müjdeledi.  Ancak hastane bu tarihe yetişmedi. Kocaeli Eski Sağlık İl Müdürü Şenol Ergüney, bir açıklamasında hastanenin 2019 yılında hizmete açılacağı söyledi. Bu tarih de tutmadı. Dönemin Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ise, hastanenin Şubat 2020’de açılacağı ifade etmişti ama hastane bu tarihe de yetişmedi. Son olarak bu ayın başında bir toplantıda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, hastanenin hizmete girme tarihini 2021'in son ayları olarak öngördüğünü söyledi.

Öngörülen teslim tarihlerinde bitirilemeyen, işçilerle ve taşeron şirketlerle yaşanan sorunlarla gündeme gelen İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ile Kocaeli Şehir Hastanesi'nde Gama Holding'in, Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde ise Astaldi SPA'nın konsorsiyum ortağı olan Türkerler Holding konuya ilişkin sorularımızı yanıtlamadı.

YÜZDE 85 DEMİŞTİ

AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, daha önce 2018'de sonrasında 2019'a biteceğini söylediği hastane için 30 Nisan 2020'de şunları söylemişti: "Hastanemizin fiziki olarak yüzde 65, teknik ekipman yerleşimi açısından yüzde 85’inin tamamlandığını söyleyebiliriz.”

YANITLANMAYAN SORULAR

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin teslim tarihinde ve fiziki tamamlanma oranında yaşanan değişimlerin sebebini ve hastanenin akıbetini öğrenmek için Sağlık Bakanlığı'na ilettiğimiz sorularımız yanıtsız kaldı. İşte Bakanlık tarafından yanıtlanmayan sorularımız:

1- Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin Fiziki ve Nakdi Gerçekleşme Oranı 2 defa düşürüldü. Bu gerilemenin sebebi nedir?

2 - Hastanenin hizmete girme tarihi 5 defa ötelendi. Bu ertelemeler neden kaynaklanıyor?

3 - Zaman zaman, Türkerler Holding'in ekonomik darboğazda olduğu ve inşaata devam etmediği yönünde basına haberler yansıyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

4 - Hastanenin ne zaman hizmete girmesini öngörüyorsunuz?

5 - Türkerler ve Gama Holding iş birliği ile yapılan Kocaeli Şehir Hastanesi ve Türkerler - Astaldi SPA iş birliği ile yapılan Ankara Etlik Şehir Hastanesi de planlanan tarihlerde tamamlanamadı. Bu hastanelerdeki süreç nedir? Neden planlanan takvime uyulamadı? Öngörülen tamamlanma zamanı nedir?

6 - Şirketlerle yaptığınız sözleşmede gecikmelerle ilgili herhangi bir cezai yaptırım yer alıyor mu?

Kar odaklı sistemin ürünü

Şehir hastanelerinin Türk Tabipleri Birliği ve diğer mesleki örgütler tarafından yıllarca gerek sağlığa yanlış bakış açısının bir öznesi olarak gerekse devlete getirdiği finansal yük açısından eleştirildiğini hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Yaşadığımız Kovid-19 pandemisi sağlıkta dönüşüm programları ve onun mükemmeliyet merkezi olarak gösterilen şehir hastanelerinin toplum sağlığını korumada ne kadar yetersiz olduğunu göstermiştir. Son dönemde koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edilip tedavi edici bir sağlık sistemine yönelmenin ne kadar tehlikeli olacağını gördük. İnsan odaklı değil kar odaklı bir sağlık sisteminin, sağlıkta ticarileşmenin geldiği son nokta olan bu şirket hastaneleri sağlıkta deva değil dert oldular” dedi. Sözleşmelerinin gizli olması nedeniyle maliyetlerinin ve işletme koşullarının bilinemediği bu hastanelere 25 yıl döviz kuruna ve enflasyona ayarlı kira ödemek zorunda olunduğuna dikkat çeken Çamlı, “Şehir hastanelerinin kira ve gelir garantileri döviz kurunun da artmasıyla ülke bütçesini ipotek altına alıyor. 1.5-2 yıllık kirası ile tamamını yaptırabileceğiniz bir bina için neden 25 yıl döviz kuruna ve enflasyona ayarlı kira ödemek istiyorsunuz?” diye soruyor.

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılması konusunda çelişkili açıklamalar yapıldığını hatırlatan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “2018'den beri defalarca açılış tarihi değiştirildi. Bu konuda da  şeffalık yok. İnşaat ilerledikçe binanın fiziki tamamlanma oranlarının düşmesi, inşaatın gerilemesi nasıl olabiliyor? Bu da ayrı bir konu. Ülkemizde sağlıktaki özelleştirmenin yeni biçimi olan ve sağlığa erişimde sıkıntı yaratan, devlete ciddi finansal yük getiren şehir hastaneleri daha doğrusu şirket hastaneleri modelinden vazgeçilmeli; kamunun kaynaklarını kullanarak toplumun sağlık ihtiyacının karşılanmasını temel alan, sağlık hizmetine kolay erişilebilen ve tedavi hizmetlerinin etkin ve bütünlüklü olarak sunulabildiği bir hastane sistemi hayata geçirilmelidir.”