Türkiye’nin en büyük Uluslararası Basın Merkezi’nin açılışı öncesi İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Yerel Medya Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Alsancak Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda gerçekleşen zirvede, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Direktörü Renate Schröder’in kolaylaştırıcısı olduğu ‘Yerel medya nasıl sürdürülebilir işletmeler kurabilir?’ konulu atölye düzenlendi. Atölyeye; İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye’den ve dünyadan basın meslek örgütleri temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

Atölyenin ardından basın meslek örgütleri temsilcileri ‘Meslek örgütü temsilcileri sorunları tartışıyor’ konulu toplantıda bir araya geldi. Toplantı kapalı oturum olarak gerçekleşti.

DİJİTALLEŞME UMUT OLDU

Avrupa’daki dijital yayın modellerine değinen Schröder, Türkiye’deki medyanın dijitalleşme noktasında ilerlediğini ve bu nedenle çok umutlu olduğunu dile getirdi. Yerel medyanın destekler olmadan ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Schröder, yerel medyanın önemine değindi. Basılı medyadan dijitale doğru bir geçiş olduğunu aktaran Schröder, dijitalin basılı haberciliğe göre daha ucuza mal edildiğini aktardı. Pandemi sürecinde reklam gelirlerinin düşmesiyle dijital yayınların abonelik sistemine geçtiğini açıklayan Schröder, “Gazetecilerin bedava haber vermesi tabi ki kabul edilemez. Pandemi sürecinde bazı web siteleri güzel abonelik modelleri oluşturdular. Bu modellerle insanlar haber için artık ödeme yapmak durumunda olduklarını fark ettiler” dedi. Doğru ve kamuoyunun çıkarına gazetecilik için halkın gazeteleri desteklemesi gerektiğini de ifade eden Schröder, “Gazeteleri destekleyen toplumların oluşması gerek” diye konuştu.

FONLARINIZI ÇEŞİTLENDİRİN

Avrupa’daki gazetecilerin üyelik uygulamaları hakkında bilgi veren Schröder, bu uygulamalar hakkında çıkardığı sonucu paylaştı. Schröder, “Fonlarınızı çeşitlendirin. İyi bir yasal statü seçin, tabi ki bu var olduğunuz ülkenin yasal çerçevesine de bağlı. Yerel dinleyicinizle bir araya gelin onlarla irtibat sağlayın. Okuyucularla bir araya gelmek güveni içerir; güven olmazsa gazetecilik olmaz, bu da son yıllarda çok önemli. Vatandaşların gündemle irtibatlı olması çok önemli, bunlar önerebileceklerimden birkaç tanesi” mesajını verdi. Schröder, yerel gazetecilik üzerine sorunların çözümü ve benzeri konular üzerine sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın çalıştığını dile getirdi. Didar DEMİRCİ

Türkiye’de aidiyet duygusunu geliştiremiyoruz

Türkiye’de habercilik kavramının çok değiştiğini belirterek Schröder’e soru soran İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Özellikle habercilik kavramı çok farklılaştı artık hangisi internet sitesi hangisi haber sitesi karmaşa yaşıyoruz. İyi doğru habercilik yaptığımız takdirde nasıl ayakta kalacağız? buna cevap arıyoruz. Ya aidiyet duygusu biz aidiyet duygusunu oluşturabilmek için en azından İzmir’de bir model geliştirdik. İzmir’de 9 yerel gazete var, 1 gazete cemiyete yani gazetecilere ait. Kar odaklı değil elde ettiği karı yeniden istihdama dönüştürüyor. Doğru habercilik açısından denge unsuru yaratmaya çalışıyor. Burada bile aidiyet duygusunu geliştiremiyoruz. Aidiyet duygusu gelire yansımıyor yazılım sıkıntıları yaşıyoruz. Dijital abonelik en önemli çıkış olarak gözüküyor ama burada yazılımla ilgili sıkıntılar var. Türkiye’de bunu yapan ulusal örneklerimiz var. Onlarda da gördüğümüz kadarıyla abonelikleri düşmeye başladı. Buradaki açmazı bize anlatır mısınız?” dedi.