Haber/ Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İzmir’deki bağlı sendikalarıyla beraber Konak Kemeraltı girişinde basınla bir araya geldi. 15- 16 Haziran olaylarının yıl dönümü nedeniyle yapılan basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Ekonomik kriz ve salgın nedeniyle işçiler başta olmak üzere geniş halk kitlelerinin zor günlerden geçtiğine dikkat çeken Sarı, “Bir yandan yoksulluk, diğer yandan servetler artıyor. İktidarın politik tercihleri adaletsizliği büyütüyor” dedi.

‘Mafya düzeni demokrasi mücadelesiyle yıkılacak’

İktidara eleştirilerini sıralayarak sözlerine devam eden Sarı, “Başta işçi sınıfı olmak üzere halkımız yaşam mücadelesi verirken az sayıda para ve iktidar sahibi servetlerinin, lükslerinin, ihalelerinin, karlarının, rantlarının bir kısmından bile vazgeçemiyorlar. Asgari ücretten tıkır tıkır vergi kesilirken, üç beş şirketin milyonluk vergileri sıfırlanıyor. Ücretlerimizden kesintiler sürerken patronlara kıyak üzerine kıyak yapılıyor. Üç beş şirketin payına ballı beton ihaleleri, işçilerin payına ise Kod-29 ile tazminatsız işten atılmak, ücretsiz izin, asgari ücretin altında kalan “Kısa Çalışma Ödeneği” düşüyor. Yandaş şirketlerin payına devlet bankalarından geri ödemesiz krediler, işçinin, köylünün, öğrencinin, dar gelirlinin payına banka hacizleri düşüyor. Defalarca ortaya saçılan mafya-devlet-sermaye-çete ilişkileri 70’li 80’li 90’lı yıllardan Susurluk’a, Susurluktan bugüne kadar devam etmektedir. Bu mafya düzeni işçilerin, emekçilerin, köylülerin demokrasi mücadelesiyle yıkılacaktır. Demokrasi işçilerin ekmeğidir. Bir yanda yoksulluk ve işsizlik, bir yanda ölülerimiz; diğer yanda bir avuç ayrıcalıklı zümrenin hanları, hamamları, servetleri, sarayları büyüyor. İktidarın tercihleri bize hizmet etmiyor. Ülkeyi yönetenlerin tercih ettiği yol, milyonlar için sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam vadetmiyor” diye konuştu.

‘15- 16 Haziran’dan ders almalıyız’

‘Haklarımızı, yaşamlarımızı ve memleketimizi nasıl savunacağımızı tarihimizden biliyoruz. Bundan 51 yıl önce, 15- 16 Haziran 1970’te ayağa kalkan işçi sınıfından dersler almamız gerekiyor’ sözleriyle konuşmasına devam eden Sarı, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için, haklarımızı almamız için örgütlenmemiz gerekiyor” dedi. Sarı, 15- 16 Haziran Olaylarının neden olduğunu ve sonucunu paylaşarak, taleplerini sıraladı. Sarı, “Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin! Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere harcansın. İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, çalışma süreleri azaltılsın. Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona değil; pandemide işini ve gelirini kaybedenlere kaynak ayrılsın. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!” dedi.