Haber/  Gökçe ADAR

İzmir Bergama'da özel bir şirket tarafından kurulacak olan biyokütle enerji santrali, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Merkez tarafından açılan dava sonucunda, durdurulma kararı aldı. Kararda, durdurulma gerekçesi şöyle açıklandı: “İzmir İli, Bergama İlçesi, Sağancı Mahallesi, 1910, 1911, 1912 parsellerde kayıtlı toplam 12.08876 hektar taşınmazın tarım dışı amaçla kullanılmasının uygun bulunmasına ilişkin davalı idare işleminde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Öte yandan dava konusu sulu tarım arazisinin amacı dışında kullanılması halinde toprak yapısının bozulması ve tarımsal faaliyetin olumsuz etkilenmesi söz konusu olacağından, telafisi güç ve imkansız zararların doğacağının kabulü gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27'inci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 16/09/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

İmara açılmış olacak

ZMO İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Dr. Tevfik Türk, şube olarak inşaat alanına karşı çıktıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “Ocak ayından beri uğraştığımız bir konu. Biz, şube olarak bu tesisin kurulmasına karşı çıktık. Karşı çıktığımız nokta tesisin yapılacağı yer. Bu tesis yapıldığında tarımsal üretim sonlandırılarak enerji üretimi yapılacak. Ancak, tarımsal üretim her yerde yapılamıyor. Toprağın üretim kabiliyeti sonlandırıldığında bir daha bu özellik kazandırılamıyor. Özellikle santralin kurulmak istendiği bölge, birinci sınıf tarım arazisidir ve sulama sahası içindedir. Tesisin kurulumu sonrası tarım arazisi imara açılacak ve sanayi kullanımına dönüşmüş olacak.”

Türk: Tesise karşı değiliz

Türk, İl Toprak Koruma Kurulu'nda Ziraat Mühendisleri Odası'nın karara şerh koyduğunu ve odanın genel merkezinin de konuyu yargıya taşıdığını söyleyerek, “Bu enerji, tarımsal üretimin olmadığı bir yerde de rahatlıkla üretilebilir. 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu açıkça 'Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz' demektedir. Bölge İdare Mahkemesi de gerekçelerimizi uygun bularak bakanlığın ve Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı kararı doğru bulmayarak, santralin kurulumunu hukuka aykırı bulmuştur” diye konuştu.

Türk, santralin kurulmak istenen arazi yakınında tarımsal üretimi olmayan arazilerin olduğunu hatırlatarak, tesisin bu arazilere kurulmasının daha doğru olacağını söyledi. Türk, sözlerini şöyle noktaladı: “Bölgede bu tesisin kurulmasına asla karşı değiliz. Bizim tek karşı olduğumuz nokta, tesisin yapılmak istendiği alan. Biyoyakıt kullanımının artmasını destekliyoruz ve bunun için de bir çok çalışma yapmaktayız. Sonuçta tarım yapılan arazilerde de bitkisel atıklar oluşmakta ve bu atıkların da değerlendirilerek enerji olarak kullanılması tarımsal faaliyetler sırasındaki girdilerin düşmesine katkıda bulunacaktır.”

Tesisin işlevi ne olacak?

Santralde, tehlikesiz atık geri kazanım lisansına sahip pirina (zeytin posası) fabrikalarında işlendikten sonra elde edilen kuru pirinadan yenilenebilir enerji oluşturulacak. Çevredeki üreticilerin tarlada çürüyerek terk ettikleri ayçiçeği sapı, pamuk çubuğu, yakılabilecek biyokütle vasıflı sair bitki, kabuk, kozalak, mısır koçanı vb. de satın alınıp bu konuyla ilgili olarak bahsi geçen tarımsal atıkların işlenip yıkanabilir hale getirilmesi için yakıt üretim ünitesi de kurulacak.