Haber/ Didar DEMİRCİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Binasına yapılan saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün İzmir Adliyesi’nde görülüyor. Duruşma öncesi HDP İzmir İl Örgütü ve İzmir Milletvekillerinin katılımıyla Adliye girişinde basın açıklaması yapıldı. HDP’liler adliye önünde ‘Hepimiz Deniz’iz, öldürmekle bitmeyiz. Deniz Poyraz ölümsüzdür’ şeklinde sloganlar attı. HDP İzmir İl Örgütü adına basına açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, il binasına yapılan saldırının sadece Deniz Poyraz’a ya da HDP’ye yönelik bir saldırı olmadığını belirterek, “Bu saldırı Kürt halkına ve tüm kadınlarına yapılan saldırıydı. Bu saldırı emek, demokrasi ve barıştan yana olanlara karşı yapılan saldırıydı” dedi.

“PLANLI BİR SALDIRIYDI”

HDP İl binasına yapılan saldırının planlı olduğunu ve onlarca kişinin katledilmesinin hesaplandığını söyleyen Sancar, “O gün orada sadece Deniz arkadaşımız vardı. Ona kıydılar, onu katlettiler. Ama biliyorlar ki bizleri katlederek bu mücadele bitmez, bu saldırıdan kimse korkmaz. Gözdağı vermek, sindirmek istediler. Ama bunu başaramayacaklar” şeklinde konuştu. Sancar, “Demokrasi için barış için buradayız. Biliyoruz ki karşımızda sistemli bir kötülük düzeni var. Sistemli ve örgütlü bir adaletsiz sistem var. Bu sisteme, bu iktidara, bu düzene karşı tek etkili yol sistemli ve örgütlü mücadeledir. Kötülüğe karşı iyiliği örgütlemek, adaletsizliğe karşı adaletsizliğe karşı adalet mücadelesini örgütlemek tek çıkar yoldur. Bu sistemden, bu iktidardan, bu kanlı düzenden kurtuluşun tek yolu, birlikte mücadele etmektir” sözlerini kaydetti. Yargının iktidarın elinde muhalefeti susturmak ve bastırmak için bir sopa olarak kullanıldığını dile getiren Sancar, “Adalet elbette mahkeme salonlarında gerçekleşmeyecek. Sistemli adaletsizliğe karşı sistemli mücadelemizi büyütüyoruz. Bu sistem suçluları aklayan bütün hakikatiyle, demokrasi mücadelesinin önünde dikilmektedir” dedi.

HERKES İÇİN ADALET

Adaletin herkes için talep edildiğinde hedefine ulaşacağını ifade eden Sancar, “O nedenle bekleyerek, başkalarına yapılan adaletsizliklere sessiz kalarak, görmezden gelerek devam edebileceğini düşünen herkes, son zamanlarda yaşadığımız örneklere bakarak mutlaka uyanmak zorundadır. Tüm bunlara sessiz kalanlar, gözünü yumanlar bu sistemden nasibini alır. Bu nedenle yıllardır bağırıyoruz. Adalet herkes için varsa amacına ulaşır. Yoksa adaletsiz düzenin içinde tüm ezilenler mutlaka payını alacaktır. Çağrımız tüm adalet ve eşitlik isteyenleredir. Kimliğine bakmaksızın adaletsizliğe kim maruz kalıyorsa onun yanındayız. Sadece kendimiz için adalet istiyorsak bu düzenin devamına katkı sunmaktan başka bir şey yapmış olmayız” sözlerini kaydetti. Son olarak Sancar, “Bu baskıcı adaletsiz iktidarı göndermek için ortak ve demokratik mücadeleden başka yol yok. Deniz Poyraz’a ve HDP’ye yönelik saldırılar bu ülkenin barış umuduna yönelik saldırılardır” dedi.

“EN AĞIR CEZAYI ALSIN”

Sancar’ın konuşmalarının ardından İzmir Kadın Platformu da basın açıklaması yaptı. İzmir Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nurseli Suna Kaya, “Katliamı gerçekleştiren Onur Gencer’in en ağır cezayı almasını talep ediyoruz. Ama yetmez. Bu katliama yol verenin, hedef gösterenlerin, mahkeme salonunda ona bu gücü verenlerin yargılandığı güne dek mücadelemiz sürecek. Ve Deniz’e sözümüz olsun, hayalini kurduğu barışın, özgürlüğün, eşitliğin ülkesini kuracağız. Deniz Poyraz isyanımızdır” mesajını verdi.