Haber / Murat ERVİN

İlk kez 9 Eylül Gazetesi'nin gündeme getirdiği ve depremde zarar gördüğü için Ege Üniversitesi'ne ait Konak'taki Atatürk Kültür Merkezi'nin, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsisinde sular durulmuyor. Geçtiğimiz hafta İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, başka bir bina bulamamaları halinde Emniyet'in AKM'ye taşınacağını belirterek, “Fakat oranın ismi değişmeyecek, ayrıca etkinlikler yapılmaya devam edecek. Zaten bu taşınma yeni binanın inşası tamamlanana kadar geçici olacak” ifadelerini kullanmıştı.

'9 EYLÜL'DEN ÖĞRENDİK'

Vali Köşger'in açıklamalarına itiraz eden İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı Özgür Başkaya, dernek üyeleri, sanatçılar, aktivistler ve siyasi parti temsilcileriyle AKM önünde bir araya gelerek kararı protesto etti. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter'in de destek verdiği eylemde konuşan Dernek Başkanı Başkaya, “İzmir Gazeteciler Cemiyeti yayın organı 9 Eylül Gazetesi'nde çıkan, 'İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nün 300 personeli ile Konak'taki Atatürk Kültür Merkezi binasına taşınacağı' haberiyle öğrediğimiz bu gelişme hepimizi derinden yaraladı. Kentin sanatının ve kültürünün tahsisine asla izin vermemeliyiz. AKM'nin bir kültür-sanat kurumu olarak kalmasını istiyor, geçici de olsa İl Emniyet Müdürlüğüne devredilmesine karşı çıkıyor, durumu siz değerli basın-medya mensupları ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Bize gelen yoğun karşı çıkış istemleriyle beraber ortak şiarımız şudur; Rektör duy sesimiz, AKP, AKM'den elini çek" diye konuştu.

'SÜRESİ BELİRSİZ'

Başkaya, bugüne kadar başta AKM'nin mimarı İnal Göral olmak üzere, İzmir Mimarlar Odası yöneticileri, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Bedri Serter, Kamil Okyay Sındır ile İzmir Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Tuncay Karaçorlu'nun bu girişime karşı durduğunun altını çizdi. Köşger'in sözlerinde muğlak ifadelerin bulunduğunu aktaran Başkaya, şu ifadeleri kullandı: “Konak'taki eski Sümerbank binasının yeniden projelendirilerek il Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği duyurulmuş ancak bu tahsis sürecine kadar ne olacağı belirtilmemiştir. İzmir Tiyatroları Derneği; Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Valilik'in ve Emniyet Müdürlüğü'nün de konuyu muğlak bırakmayarak AKM hakkında gerekli açıklamayı yapmasını istemiş, fakat bugüne dek somut bir sonuç alınamamıştır. Bugünkü basın açıklamamızın amacı, kamuoyu ve sanatçılar adına durumun açıklığa kavuşturulması içindir. Atatürk Kültür Merkezi'nin bir kültür-sanat kurumu olarak kalmasını istiyor, geçici de olsa İl Emniyet Müdürlüğü'ne devredilmesine karşı çıkıyoruz.”

'Teslim etmeyeceğiz'

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise kentteki 4.5 milyon vatandaşın gözü ve kulağının AKM'de olduğunu söyledi. Serter, “Buranın kesinlikle hiçbir kuruma tahsis imkanı olmayacak. Ege Üniversitesi Rektörü de, Vali Bey de bunu yapamayacak. Aynı zamanda Meclis'te Güvenlik İstihbarat Komisyonu üyesiyim. Oradaki arkadaşlarımızla da istişarelerimiz var. Nerede Atatürk'ün ismi varsa değiştiriliyor. Taksim'de de aynı şeyi yapacaklardı ancak bizim gibi kültüre, Cumhuriyet'e sahip çıkanlar oraya sahip çıktılar. Burayı da kesinkes teslim etmeyeceğiz; alamayacaklar. Burası kültürüyle, tiyatrocu dostlarımızla, sanat eserleriyle taçlanacak” dedi.

‘Burası bizim mabedimiz’

TRT’den emekli koro şefi ve ses sanatçısı Selim Öztaş’ın önderliğinde “AKM’de söylenecek son şarkılar olmasın” diye çok sayıda sanatçı bir araya geldi, şarkılar söyledi, tepkilerini dile getirdi. Selim Öztaş Musiki Kulübü tarafından AKM’de düzenlenen etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel de katıldı. Öztaş, sanatlarını çok uzun yıllardır AKM sahnesinden icra ettiklerini vurgulayarak, “Hepimiz üzgünüz. Bu şehrin yöneticilerine kırgınız. Burası bizim yuvamız. Çocuklar annesinin babasının yanında nasıl büyürse bizler de bu sahnede büyüdük. Onlarca sanatçı geçti bu sahneden. Birçoğu ebediyete intikal etti. Bugün onların çocukları çalıyor bu sahnede. Bu sahne sanatçılar için mabed niteliğinde. Mabedimize dokunmayın” diye konuştu.