Haber / Didar DEMİRCİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastanelerde güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla dört ay önce verdiği talimat doğrultusunda Kapı Güvenlik Sistemleri kurulmaya başlandı. Uygulama, Ankara Eğitim ve Araştırma, İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesi başta olmak üzere 24 hastanede hayata geçirildi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sağlık kurumlarımızın güvenliği için, giriş kapılarından başlayarak ivedilikle yapılacak işlerimiz var. Kapı Güvenlik Sistemleri kurularak, 24 hastanemizde daha, yeni güvenlik uygulamasına geçildi. Sistem, hızla ülke geneline yayılacak” dedi.

GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA

Son olarak Konya’da bir doktorun çalıştığı kurumda katledilmesi üzerine talep edilen kapı güvenlik sistemleri, hakkında Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla başlayan uygulama hakkında sorularımızı yanıtlayan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Doğru ama geç kalınmış bir uygulama” dedi. Bugün alışveriş merkezlerinde dahi güvenlik cihazlarının olduğuna dikkat çeken Doğruyol, “Umarız, tüm sağlık kuruluşlarımızda bu cihazı görürüz. Bu sadece hastanelerimizde değil, Aile Sağlığı Merkezlerimizde de görmek isteriz. Çünkü Aile Hekimlerimiz de sağlıktaki şiddetten payını alıyor. Oralarda da şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz” sözlerini kaydetti.

YASANIN DA BİRAN ÖNCE ÇIKMASI LAZIM

Tüm sağlık kuruluşlarında bu tedbirim alınmasında fayda olduğunu belirten Doğruyol, sağlıkta şiddet yasasını hatırlattı. Sağlıkta şiddeti körükleyecek uygulamalar ve söylemlerden hükümet yetkililerinin uzak durması gerektiğini ifade eden Doğruyol, sağlık çalışanlarının da devlet memuru olduğunu ve polisler, hakimler, savcılar gibi korunma hakkı olduğunu söyledi. Doğruyol, “Burada özellikle sağlık çalışanlarının da devlet memuru olarak aynı haklara sahip olduğunun hissettirilmesi lazım. Sağlıkta şiddetle ilgili şiddet yasasının mutlaka devreye girmesi lazım. Sağlıkta şiddetin çok arttığı bu dönemde ne hikmetse sağlıkta şiddet yasası çıkartmakta hükümet uzak duruyor. Neden uzak duruyor? Çünkü sağlık hizmetleri tutumunu siyasi rant olarak kullanıyor. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını biz de istemeyiz. Ama burada gerekli tedbirleri almak, sağlık çalışanlarımızın da bu ülkenin vatandaşı olduğunu onların da can güvenliğinin sağlanmasının en doğal hakkı olduğunu hissettirmek lazım” diye konuştu.