Haber/ Didar DEMİRCİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, çalışanlarının ek ödemelerinde kesinti yapacağını duyurmasının ardından tepkiler arttı. Geçtiğimiz günlerde başlayan ek ödeme tepkisi bugün de devam etti. DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu şube, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği olarak ek ödeme kesintilerine ilişkin bir kez daha basın açıklaması yapmak için toplandıklarını dile getiren SES İşyeri Temsilcisi Ceylanım Üçer, “Biz Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi çalışanları olarak kazanılmış hakkımız olan ek ödemelerde kesinti yapılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Cevaplamamış sorular var

Pandemi sürecinin başından itibaren bilgi paylaşımlarının eksik olması nedeniyle ilk taleplerinin ‘şeffaflık’ olduğunu vurgulayan Üçer, “Sendikalar olarak ortak bir toplantı talep edildi. Ancak, pandemi nedeniyle randevu verilemeyeceği yanıtını aldık. Yazılı olarak ilettiğimiz sorular ise hala cevaplanmadı” diye eleştirdi. Üçer, sağlık emekçilerinin taleplerinin net olduğunu vurgulayarak öncelikli taleplerinin hastane yönetiminin çalışanlarına verdiği değeri göstermesi ve muhatap alması olduğunu ifade ederek, “Yapılan ücret kesintisinden geri dönülmelidir. Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli, üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir. Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan her kadrodan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir” diye konuştu.

Ortak mücadeleye devam

Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmesi gerktiğini vurgulayan Üçer, taleplerini şöyle sıraladı; “4A, 4B, 4D vb farklı kadrolara son verilmeli; Sağlık alanında yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli yapılmalıdır. Kovid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tazmini için 'mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık' olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Ek ödemeler maaşa yansıtılmalı bir daha kesinti yapılmamalı ya da çalışanlar üzerinde tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır. Bizler bu metinde imzası bulunan sağlık emek, meslek örgütleri yukarıdaki taleplerimizin karşılanması ve performans ödemelerinde yaşanan adaletsizliğin giderilmesi için ortak mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.”