Haber / Didar DEMİRCİ

Nisan ayından itibaren 4 aylık süreyle sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme yapılacağı yönünde karar 8 Mayıs 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. 27 Nisan 2021 tarihli ve 240 sayılı yazılarında yer verdikleri ek ödeme taleplerini hatırlatan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, söz konusu karara ilişkin “Sus payı değil, emeğimizin hakkını istiyoruz!” başlıklı yeni bir açıklama yayımladı. SES Merkez Yönetim Kurulu’nun yayımladığı açıklamada “Ek ödemelerin tavandan ödenmesi kulağa hoş gelebilir. Ama biz sağlık emekçileri bunun aslında bir aldatmaca olduğunu pandemi döneminin her pikinde verilen ek ödemelerden biliyoruz. Pandemiden kaynaklı hasta başvurusunun azalmasıyla hastanenin geliri düşmekte ve düşen bu gelir üzerinden tavandan ödeme deyip adaletsiz bir dağılımla yürütülmektedir. Ayrıca sağlık emekçilerini bir bütün görmeyen bu anlayış belli bir kesime verdiği birkaç kuruşu belli meslek gruplarına da vermemektedir. Ortak kullanımdaki üniversiteler, aile sağlık merkezleri ve toplum sağlık merkezlerindeki sağlıkçılar da bu ek ödemeden muaf olmaktadır. Bu kabul edilemez. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın yerine getirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın yayınlayacağı genelgede daha önce yapıldığı gibi ayırım yapılmadan ödemenin tüm sağlık emekçilerini kapsaması sağlanmalıdır” denildi.

‘Geçim derdinden emekli olamıyoruz’

Pandemi sürecinde hayatını kaybeden ve hastalanan sağlık emekçilerine, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına, işyerindeki baskılara ve sağlık çalışanlarının emekliliğe yansımayan ücretlerine dikkat çeken SES Merkez Yönetim Kurulu, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık emekçileri maddi ihtiyaçlarını karşılamak için emekli olmaktan dahi imtina etmektedirler. Bu nedenle palyatif çözümlerle sağlık emekçilerinin ekonomik sorunları çözülemez. Bir an önce performans, ek ödeme ve benzeri şekillerde yapılan ücretlendirmeler bir tarafa bırakılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret uygulaması başlatılmalıdır. Herkes için belirlenecek yoksulluk sınırı üzerindeki temel ücret üzerine, meslek, eğitim durumu, hizmet yılı ile sosyal ve özlük haklar eklenmelidir. Performans sistemi kaldırılıncaya kadar ek ödemeler hastane gelirinden değil merkezi bütçeden tüm sağlık emekçilerine ödenmelidir. Çünkü sağlık bir ekip işidir. Güvenlikten, temizlik işçisine kadar bu ücret bütün sağlık ekibine ödenmelidir.”