Haber/Didar Demirci

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi üyeleri, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'nde düzenledikleri basın açıklamasında, sağlıkçılara ödenecek olan tavandan ek ödemelerde adaletsizlik ve ayrımcılık yapıldığını dile getirdi. ‘Sağlık ekip işidir, alkış değil hakkımızı istiyoruz! Ek ödeme adaletsizliğini kabul etmiyoruz!’ sloganlarıyla ek ödemelerdeki duruma tepki gösterilen toplantıda, “Bizlere üç ay boyunca verileceği vaat edilen ek ödeme başlı başına bir adaletsizlik kaynağı olmuş, iş barışını bozmuştur” denildi.

Uygulama adil değil

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde verdiği mücadelede, hayatlarını yitirenlerin ve birçoğunun korona virüs hastalarından enfekte olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemeler hakkaniyetli ve adil değildir. Sağlık hizmet alanının tüm sıkıntılarını sırtlayan sağlık ekibi üyeleri, bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde, hizmet bilinci ile topyekun görevlerinin başındadır” ifadeleri kullanıldı. Ek ödemelerin iktidarın şov malzemesi olduğunu dile getiren sağlıkçılar, “Tüm sağlık çalışanlarına ek ödemelerin tavan olan yüzde 100 üzerinde yapacağı ilan edilmiştir. Çok geçmeden herkese değil, bazı çalışanlara yüzde 100, bazılarına yüzde 55 ek ödeme vereceklerini söylemişler, ardından 'herkes için eşit risk yok, o yüzden herkese eşit ödeme yapamayız' diyerek sağlık çalışanlarını rencide ettikleri gibi; vaatlerini de reddetmişlerdir” diye konuştu.

Ayrımcılığa son verilmeli

Açıklama şu sözlerle devam etti: “Bizler sağlık emekçileri olarak insanların ölüm kalım mücadelesi verdiği bu dönemde maaş ile ilgili bir talebi konuşmayı bile şimdiye kadar doğru bulmadık. Fakat ek ödeme olarak yapılan adaletsiz dağıtım bu konuda açıklama yapmamızı ve harekete geçmemizi zorunlu kılmıştır. Korona virüs her yerde, ayrım yapılmaksızın bütün sağlık çalışanları için bulaş riski söz konusu. Bu nedenle sağlık çalışanları arasında yapılan ayrımcılığa derhal son verilmeli, korona virüs pandemisiyle mücadelede görevlerinin gerektirdiği her yerde hizmet yürüten tüm sağlık çalışanları adı geçen ek ödemeden adil olarak yararlandırılmalı. Sağlık çalışanlarının asıl talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışıdır.”

Bu bir ekip işi

Sağlık hizmetinin tüm birimleriyle bir ekip işi olduğu dile getirilen SES İzmir Şubesi'nin açıklamasında, “Sağlık hizmeti, klinik destek personelleri ve temizlik işçilerinden asistan ve uzman hekimine ve öğretim üyesine tüm personeliyle bir bütün olarak sağlık çalışanlarının görev paylaşımı ve iş birliğiyle yürütülmektedir. Ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden daha önemli sayılamayacağı gibi, her biri ekibin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır” ifadelerine yer verildi.