Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan sağlık emekçileri sadece hekimlere yönelik yapılan düzenlemeyi protesto etti.

Bütün sağlık çalışanlarına müjde olarak sunulan yasadan yalnızca hekimlere düzenleme çıktı. "Sağlık işi ekip işidir" diyen sağlık emekçileri hiçbirimiz geçinemiyoruz diyerek Türkiye'nin pek çok ilinde yaptıkları eylemde zam talep etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi önünde yapılan basın açıklmasında sağlık çalışanları, ek gösterge zammında ayrımcılığa tepki gösterdi. 

Yapılan açıklamada şunlara değinildi: 

Bugün burada bir araya gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi sağlık emekçileri olarak talebimiz çok nettir; iş barışımız bozulmadan insanca çalışmak ve yoksulluk sınırının üzerinde ücretlerle İnsanca yaşamak istiyoruz.

Sağlık ekip işidir, ekip içinde yok sayılmak, istemiyoruz.

Her gün katlanarak yoksullaşmak, ekibimizden istifa edenleri duymak istemiyoruz.

Yurtdışına göçler hem beyin, hem emek gücü göçüdür, göçlerle değerlerimizi yitirmek istemiyoruz.

Her gün her yerde artmakta olan şiddet sayılarını izlemek, “geçinemiyoruz” çığlıkları ile yaşamak

istemiyoruz.

Sağlık gündemine ölümlerle, yoksullukla, tükenmişlikle, intiharlarla, istifalarla gelmek istemiyoruz.

Ülke genelinde, yerellerde ve merkezlerde yürütülen eylemlilikler, ve geçtiğimiz hafta TTB öncülüğünde gerçekleştirilen kitlesel Beyaz Yürüyüş yöneticilerde kaygı yaratmış olsa gerek ki bazı iyileştirmeler yapılması gereği duyulmuştur.

TBMM de kabul edilen kanun teklifine yönelik tepkilerin örgütlenmesi sonucu bugün TBMM yeniden bu konuyu görüşüyor…..

Ancak bilindiği gibi İlgili kanun teklifinin TBMM’de dün kabul edilmesiyle birlikte YÖK kadrosunda çalışan hekimler, aile hekimleri ve özel sektörde çalışan hekimlerle ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusudur. Ayrıca hekim dışı sağlık çalışanları ile hekimler arasındaki ücret farkının artması da hastanelerde, sağlık kurumlarında yeni sorunları beraberinde getirecektir. Ayrıca TİS sürecinde yapılan, hekim dışı sağlık çalışanlarının sabit ek ödemesindeki %20 iyileştirmeye kanun teklifinde yer verilmemesiyle kalıcı olması engellenmiştir.

Bizler sağlığın bir ekip işi olduğunu defalarca vurguladık. Performans ek ödemesi gibi ücret politikaları, çalışma barışını bozmaktadır.

Bu ayrımcı uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanları arasındaki dayanışmayı azaldığı gibi toplumun aldığı sağlık hizmeti de olumsuz etkilenmiştir.

Sabit ek ödeme adı altında denge ödemelerinin bütçeden karşılanması ve oranlarında artış yapılmasına dair değişiklik yapılmıştır.

Yapılması gereken; tüm sağlık çalışanlarının durumunun değerlendirilip, emeğimizin hakkını verecek şekilde 3600-7200 arasındaki ek göstergelerle birlikte temel ücretlerin artırılması ve emekliliğe yansıtılması, aylıkların yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasıdır.

En tehlikeli işler kapsamında olan sağlık hizmet alanında çalışmaktayız; ancak emeğimiz pandemi koşullarında artan iş yükü ve risklere rağmen, her geçen gün daha da değersizleşmektedir.

Üniversite hastanesi olmamız sebebiyle bir çok eğitim ve bilim emekçisi kadrosu da sağlık kampüsümüzde çalışmaktadır. Akademisyenlere ödenen eğitim ve akademik teşvik ödenekleri idari personele verilmemekte, ne idari ne de sağlık personeli sayılmakta ve keyfi uygulamalarla hak gaspına uğramaktadırlar.

. Deü emekçileri olarak İş barışımızı bozan adaletsiz uygulamaları kabul etmiyoruz! Diyoruz.

Aşağıda adı geçen sendika ve meslek örgütleri olarak taleplerimiz; 2022 yılı işçi ve emekçinin yoksulluk bütçesi olmasın diyedir

Tüm sağlık emekçileri için;

  • Vergiden muaf insanca yaşanacak ücret belirlenmeli

  • Vergi adaletsizliğine son verilmeli, temel tüketim ürünlerindeki vergilerin kalkmalı

  • Bizleri geçinemez hale getiren zamlar geri alınmalıdır

  • İmzalanan TİS lere ek olarak, gerçek enflasyon oranında, insanca yaşayacak ücret için ek zam yapılmalıdır

  • Ek ödeme değil, döner sermaye değil, emekliliğe yansıyacak tek ödeme olmalıdır

  • Tüm sağlık emekçileri için yıpranma payı hakkı olmalı

  • Tüm sağlık emekçileri ve İdari personelin yaşadığı hak gasplarına son verilmeli

  • Atama ve unvan değişiklikleri liyakat ilkesine göre yapılmalıdır.