Haber/ Didar DEMİRCİ

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube üyeleri Arzu Sert ve Günseli Uğur’un pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları için çalıştıkları Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaları nedeniyle uzaklaştırılmalarına sağlık meslek örgütlerinden tepkiler büyüyor. Konuya ilişkin Konak Atatürk Meydanında bir araya gelen Sağlık Meslek Örgütleri, basına açıklama yaptı. Basın açıklamasına HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı. Basın açıklaması öncesi kovid 19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde Kod 29’la işten çıkartılan Genel İş Üyesi işçiler Günseli Uğur ve Arzu Sert’e destek vermek için alana giriş yaparken slogan atmasına polis karşı geldi. İzmir Valiliği önünde yürüyüş ve elem yapamayacakları konusunda bilgilendirilen işçilere GBT yapıldıktan sonra sağlık çalışanları için basın açıklamasına geçildi.

Hakkımızı ödeyemecekler

Bir dakikalık saygı duruşu sonrasında burada olduklarını dile getiren İzmir Tabip Odası Sekreteri Nuri Seha Yüksel, “Biraz evvel burada kaybettiğimiz sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduk. Evet yaşadığımız son sıkıntı bu eylemden sonra başladı. Bizler kaybettiğimiz sağlık çalışanları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduğumuz için çıktı bu sıkıntı. Önce kişisel koruyucu ekipmanlardaki eksiklik, sonra çalışma koşullarındaki sıkıntılar, daha sonra emeklerinin karşılığını almak için uğraşırken adaletsiz dağıtım, bizleri, sağlık çalışanlarının sağlık emekçilerinin haklarını arama noktasına getirdi. Bu hakları arama noktasında bazı sıkıntılar yaşadı. Halbuki sendikal faaliyetler veyahut haklarını arama mücadelesiydi. Bu mücadeleyi neden yapıyorduk biz, kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımız ve adaletsiz dağıtımlardan dolayı yapıyorduk. Biz bunu hangi hakla yapıyorduk. Biz bunu Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına dayanarak yapıyorduk. Bizi kim koruyordu? Türkiye Cumhuriyeti Anayasası… Bize, siz sendikal faaliyetlerde bulunabilirsiniz haklarınızı arayabilirsiniz fikirlerinizi anlatabilirsiniz, bu fikirlerinizi anlatırken, bu hak mücadelesini verirken birilerinin hoşuna gitmeye bilir ama siz canınızı sıkmayın ben varım arkanızda dedi. Haklarınızı bana dayanarak arayacaksınız, sendikal faaliyetlerde bulunacaksınız dedi. Arkadaşlarımız da bunu yaptılar. Ne oldu? Sürgün yediler. Ne oldu? Bir dakikalık saygı duruşundan sonra görevlerinden uzaklaştırıldılar. Hakkınızı ödeyemeyiz dediler, evet hakkımızı ödeyemediler, görünen o ki ödeyemeyecekler” dedi.

Sorumlu pandemiyi yönetemeyenlerdir

Sırasıyla söz alarak devam eden açıklamada, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, “Biz pandeminin başından beri sendika olarak, pandeminin nasıl yönetilmesi gerektiği hem kamuoyuna hem de Sağlık Bakanlığı'na birçok metin yolladık. Gelinen noktada yönetimin ne kadar saçma olduğu ortada. Arkadaşlarımızın açığa alınması, pandeminin nasıl yönetilemediğinin göstergesidir. Bugün 2 arkadaşımız sağlık emekçilerini anmak ve duyarlılık yaratmak için saygı duruşu sebebiyle açığa alındı. Sizin beceriksizlikleriniz sağlık emekçilerine mi yüklenecek? O kadar beceriksizlikler ki soruşturmayı bile düzgün açamıyorlar. Pandemi sürecinde yitirdiğimiz 387 sağlık emekçisi ve yurttaşın tek sorumlusu, pandemiyi yönetmeyenlerdir. Arkadaşlarımızın göreve başlaması için her türlü mücadele hakkımızı kullanacağız” sözlerini kaydetti.

Hak gaspını meşru bir kalıba soktular

SES Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de “Ne zaman insan hakları deseler altından daha büyük hak gaspları çıkıyor. Her türlü hak gaspını meşru bir kalıba soktular” diyerek, şu sözlere yer verdi:

“Sağlıkta dönüşüm programıyla, sağlık piyasanın eline bırakıldı. Sağlık çalışanları performansa dayalı uzun saatler çalışmaya, bunun karşısında da sefalet ücretine mahkum edildi. Sağlık emekçileri pandemide kaybettikleri sağlık emekçilerini anmak istedi. Bu artık pandemiyle mücadele etmek yerine, pandemiyle mücadele edenlerle mücadeleye dönüştü. Sağlık hizmeti bir bütündür, parçalanamaz. Her kişi insanca çalışıp, insanca ücret almalıdır. Pandemiye karşı gerçekten mücadele ederseniz, hakları da korursunuz, sağlık emekçilerini de korursunuz. Onlar arkadaşlarını andıkları için hedef gösteriliyor. Bu ülkedeki kaynakları emekçiler için kullanın.”

Mücadeleye devam

Açıklama sonrasında işyerinden uzaklaştırma cezası alan Uğur ve Sert de hakları için mücadele edeceklerini duyurdu. Konuya ilişkin Uğur, “Bunların hepsi meşru ve haklı taleplerdir. Bizler suç işlemedik. Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara sahip çıkmak ve bu mücadeleyi sürdürmek için mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Sert ise, “Dokuz Eylül Hastanesinde atanmamın 3’üncü haftasında üniversite rektörlüğü bana parmağını sallayarak bir uzaklaştırma vermiştir. Bu uzaklaştırmanın sebebi sadece ve sadece 385 arkadaşımızı, sağlık emekçilerini ve hükümetin almadığı tedbirlerle kaybedilen sağlık emekçilerini 1 dakikalık saygı duruşuyla anmaktı. Onlara buradan sesleniyorum. Ben o işyerine geri döndüğümde hem sağlık emekçileri için hem ek ücretler için hem de kadınlar için omuz omuza mücadele edeceğim” diye konuştu.