Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in tarihinde acı izler bırakan 30 Ekim 2020 depreminin üzerinden üç ay geçti. Bu sürede yakınlarını kaybeden vatandaşın gözündeki yaş dinmedi. 118 kişinin hayatını kaybettiği depremde, en çok can kaybı Rıza Bey Apartmanı'nda oldu. 44 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 30 Ekim İzmir depreminin bir sembolü olan Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu arsanın park olması isteniyor. Apartmanın enkazından annesi Arife Yücel’in (62), iki evladı Vera (6) ve Lena Yücel’in (4) ile iki yeğeni Feda (10) ve Diren (3) Yücel’in cansız bedenlerini alan Deniz Yücel, 9 Eylül Gazetesi'ne konuştu. Aradan geçen süre içinde yakınlarını kaybetmenin üzüntüsüyle konuşmakta güçlük çeken Yücel’in gözyaşları dinmiyor. Yücel, Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu arsaya bir park yapılmasını istediklerini dile getirdi. Yücel, “Ben geçmişim olan annemi ve geleceğim olan evlatlarımı kaybettim. Ben şu an sadece nefes alan biriyim” dedi.

'Burası park olmalı'

Bayraklı Belediyesi ile Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu alanın park yapılmasına dair görüştüklerini, öte yandan Rıza Bey Apartmanı Park Olsun İnisiyatifi olarak imza kampanyası başlattıklarını dile getiren Yücel, “Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın yanına gittik. Burada ölenlerin üzerine hiç değilse bu deprem farkındalığını yaratabilecek, bir daha böyle bir boş vermişliğe neden olmayacak, bir daha kat maliklerinin vicdanına bırakıp, aman malımızdan mülkümüzün değerinden eksiklik olmasın diyerek buranın gizlenmemesi gerektiğini, kurda kuzuyu teslim eder gibi bu raporu tavsiye niteliğinde verip de seyretmemeleri için biz buranın bir park olmasını istiyoruz dedik. Aldığımız cevap ‘yetkimiz yok’ oldu” diye konuştu.

'Vicdanları sızlamıyor'

Kat maliklerinden bazılarının binanın yeniden inşa edilmesini istediğini ve de bu alana park yapılmasını isteyenlere ise düşmanlık beslediğini duyuran Yücel, şöyle konuştu: “Apartman yönetiminde sesleri çıkan 8 -10 kişilik kat maliki grubu şu anda burada ev istiyor. Biz park talebinde bulunuyoruz diye bizi bulsalar bir kaşık suda boğacaklar. Vicdanları da sızlamıyor. Kiracılara da park istedikleri için baskı uyguluyorlar. Depremzede olduklarını düşünmüyorlar. Park için imza veren herkese düşman oldular” dedi. Ayrıca, Şehit Hakan Ünal Parkı'nda belediyenin bir deprem anıtı yapacağını aktaran Yücel, şöyle konuştu: “Bin 600 metrekare bir yeri belediye kamulaştırarak buraya bir park yapabilir. Rıza Bey’in olduğu yer büyük bir proje alanı. Bu alanda kimse hak kaybına uğratılmadan proje değişikliğiyle park yapılabilir.”

'Gerçekleri gizlediler'

Depremin ardından ortaya çıkan Rıza Bey Apartmanı'nın çürük raporu, göz göre göre gelen felaketin büyük bir örneğini de sergilemişti. Apartmanın çürük raporuna ilişkin bilgileri paylaşan Yücel, “2012 yılında bina için çıkan çürük raporunu gizliyorlar. Sırf binanın değeri düşmesin diye! Ayrıca orada oturanlar da binalarını ya kiraya veriyorlar ya da satıyorlar ki bunların delileri de var mesajlaşmalarda. Diğer binalarda böyle bir şey yaşanmamış olabilir ama burada ve Doğanlar Apartmanında bu sorun vardı. Bu konuda kimse kendini sorumlu hissetmiyor” dedi.