İEF’nin basın toplantısında konuşan Rus Bakan, Putin’in isteği üzerine 300’den fazla kişiyle İzmir’e geldiklerini açıklarken Ekonomi Bakanı ise hedeflerini açıkladı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir’de 86’ncısı düzenlenen Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılışına öncesi basın toplantısında gazetecilerin karşısına çıkan Türk ve Rus bakanlar, hedeflerini ve beklentilerini açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahiplinde Swissotel’de düzenlenen toplantıda, açılış konuşmasını Başkan Aziz Kocaoğlu yaptı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Partner Ülke Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve 26 ülkeden 16 bakan ile bakan yardımcılarının katıldığı toplantıda konuşan Kocaoğlu, geçtiğimiz yıl bir sıçrama yaptıklarını belirterek, bu sene Rusya’nın partner ülke olmasıyla çıtanın biraz daha yükseldiğini söyledi.

RAKİP DEĞİLİZ

Konuşmasının satır aralarında Mustafa Kemal Atatürk’e de değinen Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Başta merkezi hükümetimiz, Ekonomi Bakanlığımız, İzmir’in tüm dinamikleri, diğer bakanlıklarımız İEF’ye bu sene ayrı bir güç ve destek verdik. İEF koskoca bir çınardır. Biz onu Atatürk’ün miraslarından biri olarak gerçekleştiriyoruz. Fuarımız uzun yıllar başarıdan başarıya koşacaktır. Çünkü temelinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu var. Bu öyle bir sağlam temel ki 86 yıldır sürdürüyoruz. Ulu Önderimizin bize fuarlar açın sergiler açın tavsiyesini yerine getiriyoruz.”

Daha sonra kürsüye çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, Türkiye ve Rusya’nın birbirini tamamlama kabiliyeti en yüksek iki ülke olduğunu ayrıca bu ülkelerin birbirinin rakibi olmadıklarını belirtti. Zeybekci; “Birlikte üçüncü ülkelerde yakalayabileceğimiz fırsatlar var. İzmir Fuarı’nı gezerken pazar yeri havasının olduğunu göreceksiniz. İzmir 10 bin yıldan bu yana bu coğrafyanın, Asya’nın Avrupa’ya, Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı olmuştur. Türkiye, farklı ülkelerin iş dünyası ve Doğu Akdeniz ekonomisinin merkezidir. G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkedir. 2016 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 5 büyümeyi yakalayan ülkedir. Türkiye fırsatlar ülkesidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar 10 yılda enerji yatırımlarının yapılacağı ülke olacaktır. Tüm teknolojilerde fırsatlar ülkesi olacaktır” açıklamasını yaptı. Umut KARAKOYUN

Enerji alanında gelişme sağlandı

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak da Türkiye Rusya’yla birçok alanda işbirliğini gerçekleştirdiklerini vurgularken, ikili işbirliğinin ana alanlarında da gelişmeler sağlandığını dile getirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ülkenin ekonomisine dair mesajlar verirken yabancı konuklarından İzmir’i ıskalamamalarını da istedi. Zeybekci; “Burada olduğunuz sürece İzmir’i ıskalamayın. Tarihçi Heredot İzmir için gök kubbenin altındaki en güzel yer diyor” dedi.

Özlü: Siyasi krizler doğal


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuklara hitap etti. Türkiye Rusya ilişkilerinin sadece bölgesel düzeyde açıklanmaması gerektiğini kaydeden Faruk Özlü; “Bizlerin ilişkileri komşu olmanın ötesinde sınırları aşan anlamlar taşımaktadır. Türkiye ve Rusya hem bölgesel hem de küresel açıdan birbirlerini etkileyen, yön veren ve her şeyden önemlisi birbirini anlayan iki ülkedir” dedi.