Haber/ Didar DEMİRCİ

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borcu olan milyonlarca vatandaşın yıl sonunda sağlık hizmetlerine ulaşamayacağını söyleyen İzmir Tabip Odası Üyesi Dr. Ergün Demir, pandemi sürecine dikkat çekerek acil bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Yıl sonunda sağlık hizmetlerine ulaşamayacak milyonlarca vatandaş olduğunu belirten Demir, “GSS kapsamında olup prim borcunu zamanında ödeyemeyen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan ve iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin, ev hizmetlerinde çalışan kadınların ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının 31 Aralık 2021 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve devlet üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olamayacaktır” dedi.

'HANİ SIFIRLANMIŞTI'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in Bakan Vedat Bilgin’e konuya ilişkin cevaplaması istemiyle yönelttiği soru önergesini hatırlatan Demir, Bakan Bildin’den gelen cevabı eleştirdi. Demir, “Hani yoksulluk sıfırlanmıştı? Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik giderek artmaktadır. Salgın devam ederken yüzlerce işyeri kapandı ve binlerce işçi işten çıkarıldı. Böylece de prim ödeyemeyenlerin sayısı da giderek arttı. Vatandaşın ocağında aş yerine yoksulluk kaynarken bakan primini ödeyemeyen vatandaşa borcunu borçla kapatmayı ya da yoksulluk ve muhtaçlık testine girmeyi önermektedir. Madem ekonomi uçuşta, o halde neden vatandaşlar GSS prim borçlarını ödeyememektedir” diye konuştu.

'GSS FONU KULLANILSIN'

Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bu pandemi döneminde ellerinden alınmaktadır. İktidarın görevi sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır. Yapılması gereken primini ödeyemeyen vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak düzenlemeyi gerçekleştirmektir. GSS primlerini ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip, iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnafın sağlık hizmetine erişimini lütuf gibi sunan yararlanma süresini ileri tarihe ertelemek değil, sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile yapılması ve bu olumsuz durumun giderilerek provizyon almalarının sağlanması gerekir.”

'Uzatılmasını istiyoruz'

Sigorta prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden yararlanması için geçtiğimiz Ocak ayından yıl sonuna kadar ödeme gün süresinin uzatıldığını hatırlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, “Yeni yılda da prim borcu bulunan üyelerimizin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerinin önünü açacak yeni bir uzatma kararının yayınlanacağını ümit ediyoruz. Bu konuda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin çalışmaları ve müracaatları da vardır” dedi.