İzmir'e Sahip Çık Platformu, planları mahkeme tarafından iptal edilen Balçova Üçkuyular'da yapımı süren bir AVM projesine için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni imar planlarına tepki gösterdi.

Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, askıya çıkarılan yeni imar planının, eski planda yer alan 'kamu yararına aykırı' durumların hiçbirinin düzeltilmediğinin görüldüğü belirtildi.

İzmir'in Balçova ilçesi Üçuyular semtinde inşaatı devam eden bir AVM projesinin planları İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından geçen mayıs ayında iptal edildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni imar planı hazırlayarak askıya çıkardı. İzmir'e Sahip Çık Platformu, bakanlık tarafından hazırlanan imar planlarına tepki gösterdi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Üçkuyular AVM Projesi olarak bilinen, proje alanına dahil edilmiş olan vergi dairesinin taşınacağı lise parseline ilişkin onaylı imar planı, mahkeme kararıyla iptal edildi. Proje alanı içinde yer alan söz konusu vergi dairesine ait alanın yeni imar planı değişikliği askıya çıktı. Ancak bu alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 8 Temmuz 2015'te onaylanan imar planı değişikliği dava süreci devam etmekte. Ayrıca kamu yararı içermediği gerekçesiyle planın iptal edilmesi yönünde bilirkişi raporu geldi. Raporun gelmesinin üstünden yaklaşık bir yıl geçmiş ancak mahkeme kararı gelmemiş, bu sürede inşaat ilerlemiştir. Sonuç olarak inşaatı devam eden projenin dava kararı gelmeden imar planı yeniden onaylandı" denildi. Açıklamada, iki plandan birinin iptali diğer planı hükümsüz bıraktığı ve bilirkişi raporunun planın iptal edilmesi yönünde olması alelacele alanda yeni bir plan yapılması gerekliliğini doğurduğu belirtilerek bu gerekliliğin kamu yararından yana olmadığı, proje inşaatının durmaması için tamamen şirketin çıkarları gözetilerek onaylandığının açıkça görüldüğü ileri sürüldü.

'LİSE BAHÇESİ GASP EDİLDİ'


Onaylanan yeni imar planı incelendiğinde, kamu yararına aykırı durumların hiçbir şekilde düzeltilmediğinin görüldüğü, söz konusu imar planı ile hukukun ve bilimin arkasından dolanıldığı iddia edilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Kamu yararına açıkça aykırı olduğu ortaya konulmuş AVM Projesi inşaatının tüm hukuksuzluklara rağmen devam edebilmesi için yeni imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Önümüzde meşru hiçbir zemini kalmamış, İzmir'e büyük bir çevresel yıkım getirecek mega bir kent projesi olan İstinye Park projesinin bugün inşaatının hızlıca gerçekleştirilmesi için önündeki tüm engelleri kaldırma yönünde Çevre Şehircilik Bakanlığı büyük bir çaba göstermiş ve göstermeye devam etmektedir. Ayrıca konu ile ilgili daha önce yaptığımız açıklamaya cevaben Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya 'projenin yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu', 'iptal kararının yapılan Yeni Vergi Dairesi alanı için olduğunu' beyan ederek eksik bilgi vererek kamuoyunu yanıltmaya çalışmıştır. Oysa gerçekte, Balçova Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Vergi Dairesi Alanının Turizm+Ticaret Alanına dönüştürebilmelerinin ön koşulu aynı bölgede, aynı büyüklükte ve aynı nitelikte eşdeğer Resmi Tesis Alanı sağlamalarıdır. Vergi Dairesi'nin taşınabileceği yürüme mesafesini sağlayacak yakın çevresinde bir alan bulunamamış, buna karşın sermayenin taleplerini yerine getirebilmek için bin bir takla atılıp vergi dairesi alanı, eski Maliye Meslek Lisesi'nin bahçesi gasp edilmiştir. Küçültülen bahçe alanının yerine yine bu bölgede eşdeğer alan bulunamadığından önce Buca, şimdi Gaziemir'de yer gösterilmiştir. Ancak mahkeme, bu durumun mevzuata aykırı olduğunu belirtmiş ve imar planını iptal etmiştir. Dolayısıyla bu üç alandaki plan değişikliği aynı idari işlemin birbirine bağlı üç parçasıdır. Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda eşdeğer alanın sağlanmadığına kanaat getirilmiş, dolayısıyla buna bağlı tüm plan değişiklikleri geçerliliğini yitirmiştir. Mehmet Ali Çalkaya bu konuda ya yanılmaktadır ya da halkı yanıltmak istemektedir. Askıya çıkan yeni planlar tekrar göstermiştir ki, iptal kararı AVM inşaat alanının bir kısmını da kapsayan eski Vergi Dairesi alanıyla ilgilidir."

BELEDİYE BAŞKANLARINA ELEŞTİRİ


Çözüm olarak sunulan vergi dairesinin yeni yerinin aslında hukuksuz bir şekilde ve lise alanı gasp edilerek alelacele oluşturulduğu ileri sürülen açıklamada, "Bu konuda Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu talihsiz bir açıklama yaparak, 'Vergi dairesi inşaatının tamamlanmış olmasından ötürü müktesep hak oluştuğunu ve bundan dolayı bir şey yapılamayacağını' demiştir. Mehmet Ali Çalkaya, 'Yatırıma engel değil destek olmak lazım' derken bu çabalara desteğini esirgemeyeceğini deklare etmiştir. Kendisi, halkın oylarıyla bulunduğu makamında sermaye sınıfını temsil etmeyi derhal bırakmalı, aklın, bilimin, yargının söylediğini uygulamalıdır" denildi. DHA