Eğitimciler, "İmzanı gönder, iradeni göster" sloganıyla MEB'in performans sistemi taslağı ve öğretmene şiddete karşı tüm okullarda imza kampanyası başlattı.

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenlere yönelik performans sistemi taslağı iptali ve artan şiddet olaylarına karşı yasal düzenleme talebiyle imza kampanyası başlattı. “İmzanı gönder, iradeni göster” sloganıyla İzmir'de Karabağlar Ülkü Ortaokulu'nda başlatılan ve İzmir'deki tüm okullarda yürütülecek olan kampanyayla ilgili okul önünde bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Musa Bina, “Performans değerlendirme taslağına hayır diyor, şiddete karşı bir an önce yasal düzenleme istiyoruz” dedi. Basın açıklamasının ardından eğitim çalışanları, Türkiye genelinde öğretmen odalarında başlatılan kampanyaya imza atarak destek verdi. 1 ay boyunca tüm okullarda sürecek kampanyanın ardından toplanan imzalar Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ulaştırılacak.

HUKUKİ DAYANAĞI YOK


Basın açıklamasında, performans değerlendirme uygulamasının eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısı olmayacağını aksine kurumsal bütünlüğü bozacağını, mesleki motivasyonu düşüreceğini ve çalışma barışını yok edeceğini ifade eden Bina, “Performans değerlendirme taslağının hiçbir hukuki ve kanuni dayanağı yoktur. Yüz yüze bakanları karşı karşıya getirecek, not vermesi gerekeni not alana dönüştürecek, eğitimin paydaşlarını gerçek rollerinden uzaklaştıracak bir değerleme sisteminden medet ummak, sahip olduğumuz değerleri de israf etmek olacaktır. Okulların bulunduğu sosyal konumu, ekonomik imkanlarını, fiziki donanım ve altyapılarını, öğrenci profilini, ebeveynlerin statüleri arasındaki farkları dikkate almayan bir değerlendirme anlayışı ülke gerçeklerinden de uzaktır. Bu durum, eşitsizlikler içinde adalet aramak, yeni hak kayıplarına kapı aralamak, yeni çatışma alanları üretmekten başka bir işe yaramayacaktır. Eğitim sisteminin geldiği bu son noktada karar alıcıları hesaba dahil etmeyen, hatalı politika belirleyenlerin performansına odaklanmayan, ‘biz yaptık oldu’ anlayışını sürdürenlerin performansını öncelikle değerlendirmek daha doğru bir başlangıç olacaktır” diye konuştu.

ŞİDDETE DUR DİYORUZ


Eğitimin öznesi olan eğitimcilerin şiddetin nesnesi haline geldiklerini belirten Bina, “Her geçen gün artan şiddet olayları birçok eğitimciyi mağdur etmekte, eğitim camiasını hem tedirgin etmekte hem de üzmektedir. Önceden itibarın, ihtimamın ve saygının odağında olan öğretmenlerimiz artık hakaretin, şiddetin ve itibarsızlaştırma sarmalının içine düşürülmüştür. Aklıselim insanlar için bu bir mesleğin yıpranması değil bir milletin geleceğinin yok edilmesidir. Bir daha Ayhan Öğretmenlerin görevi başında öldürülmemesi, Yusuf Öğretmenlerin arkadan vurulmaması, Gülhan öğretmenlerin sokakta ortasında bıçaklanmaması, Yunus öğretmenlerin zorbalarca darp edilmemesi için tüm eğitim kurumlarından sesleniyor, şiddete dur diyoruz. Bu şiddet olaylarına dur diyecek bir irade gösterilmez, şiddet uygulayan kişiler hak ettikleri cezaya çarptırılmazlar ve daha ciddi, caydırıcı tedbirler alınmaz ise çok daha ağır olaylarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ


Eğitim çalışanlarına karşı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınmasının artık kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Bina, “Eğitimciler olarak şiddet olaylarına karşı caydırıcı nitelikte yasal düzenlemeler yapılmasını acilen talep ediyor ve bekliyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak Öğretmen Performans Değerlendirme Taslağına hayır diyor, mesleğimizin daha fazla yıpratılmasına müsaade etmeyeceğimizi buradan haykırıyoruz. Türkiye genelinde performans taslağına itirazımızı tescilleyecek imzaları atıyor, şiddete dur diyecek iradeyi gösteriyoruz. 81 ilde üyelerimizin emeği, tüm eğitim çalışanlarının desteğiyle büyüteceğimiz bu sese, yetkililerin sessiz kalmamasını umuyor haksızlığa ve zorbalığa karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” açıklamasında bulundu.