1 milyonu aşkın ziyaretçinin beklendiği festivalde, 3 bin metre uzunluğunda hazırlanacak pasta ile 'Dünyanın En Büyük Pastası' rekorunun kırılması hedefleniyor.

İzmir Kültürpark'ta 27- 29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan PASTART İZMİR- Uluslararası Pastacılık, Tatlıcılık, Şekercilik ve Unlu Mamuller Festivali, tadımlar, tanıtımlar, söyleşiler ve atölyelerle renkli görüntülere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Farklı kategorilerde düzenlenen pastacılık yarışmaları 3 gün boyunca sürerken,  Uluslararası Pastacılık Kupası'na 10 ülkeden 20 yarışmacı şef ile 10 jüri şef katılacak. Pastart Buluşmaları seminerler dizisi ise yemek tarihçileri ve araştırmacıları ile yurt içi ve dışından şefleri yanyana getirecek. Öte yandan festivalde, İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası üyeleri ve festival katılımcılarının birlikte hazırlayacağı, 3 bin metre uzunluğunda olması planlanan Festival Pastası ile dünya rekoru kırılması amaçlanıyor. Kültürpark geneline kurulacak özel bir stantta yapılacak Festival Pastası için bin 500'ü aşkın pasta şefi ve 500'e yakın pastane birlikte çalışacak.

1 Milyon ziyaretçi hedefleniyor

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, festivale ilişkin 1 milyon ziyaretçi hedeflediklerini bildirdi. Yenice, şunları söyledi:

"Amacımız, Türk Mutfağı'nın en güçlü olduğu alanlardan biri, unlu mamullerdeki lezzet zenginliğini bir kutlama ile kanıtlamak ve ihraç ürünleri yelpazesine taşımak. 81 ilimizde 104 ihtisas odası ve 130 bini aşkın işletme ile sektörün Türkiye'deki Anayasal yetki ve sorumluluk sahibi en büyük esnaf temsilcisi olan federasyonumuz, tedarikçi firmalarıyla birlikte bir büyük aile. Ekonomik değeri 65 milyar dolara ulaşan sektörümüzün artık ihracata yönelen bir vizyona sahip olması gerekiyor. İzmir'i seçmemizin nedeni ise festivalimizin temel özelliği ile bütünleşmesi; Türk mutfağının modern kanadı pastacılık ile geleneksel kanadı tatlıcılığı birlikte sunacağız. İzmir'in bu konuda en uygun il olduğunu düşünüyoruz. 1 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. İzmir ve çevre illerden vatandaşlarımızın festivalimize yoğun ilgi göstereceğini umut ediyoruz.

İzmir Tatlıcılar ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen ise "Pastacılar, lokmacılar, boyozcular, gevrekçiler, şekerciler, dondurmacılar, börekçiler, gözlemeciler ile birlikte, İzmir lezzetlerini üreten herkes, hepimiz burada olacağız. İnanıyoruz ki İzmir yeni bir marka değere kavuşacak" diye konuştu.