Haber/  Didar DEMİRCİ

İzmir Eğitim Kooperatifi ortağı ve Denetleme Kurulu Üyesi gazeteci-yazar Aydan Tuncayengin, her koşulda yapılacak iyi bir şeylerin olduğunu gösteren bir proje ortaya koydu. Pandeminin ilk günleriydi, okullar kapanmış çocuklar evlere hapsolmuştu. Çocuklar ve gençler uzaktan eğitimden tutun da sürekli aile ile olmaya kadar bir çok sorun yaşıyorlardı. İşte öyle bir zamanda ‘hiçbir şey yapamıyorsak, arayıp çocukların dertlerini sorayım’ diyerek “Genç Röportajlar: Ne Var Ne Yok” projesiyle çocuk ve gençlerle dertleşen ve bu söyleşileri Instagram IGTV üzerinden yayınlamaya başlayan Tuncayengin, çocuklardan ve gençlerden aldığı güzel enerji ile işi dertleşmekle sınırlı tutmayıp, sosyal bir projeye dönüştürdü. 19 Mayıs 2020 yılında İzmir Eğitim Kooperatifi sosyal girişimi olarak Biz Gençlik Konseyi’ni kuran Tuncayengin, bu ilginç girişimcilik yolculuğunu şöyle anlatıyor: “Kuruluş hikâyesi, pandemi sürecinde hepimizin yaşamını etkileyen, karantinada kendini izole ederek zamanlarını geçiren özellikle çocuklara ve gençlere sevgiyle dokunmak, onların hatırını sormak isteyip, yola çıkmamla başladı. “Genç Röportajlar: Ne Var Ne Yok” projemi oluşturdum ve “Haydi, gelin, deneyimlerimizi, bilgilerimizi, hayallerimizi ve yaratıcı fikirlerimizi paylaşalım, sohbetimize zamanın ruhunu katalım. Dertleşelim, söyleşelim” dedim. Instagram IGTV’de çocuklar ve gençlerle canlı yayınlar yaptım. Koronavirüs eğitim ve yaşam sistemimizi değiştirmiş olsa da hayat hikâyelerimizi çok çeşitlendirdi… Türkiye’nin her yerinden çocuklar ve gençlerle korona virüs sürecini, dijital eğitim sistemini, öğrencilik hayatına yansıyan etkilerini, aileyle yaşadıklarını, gelecek planlarını, hayallerini, fikirlerini ve hedeflerini konuştuk, topluma mesajlar verdik.”

RÖPORTAJA KATILANA KİTAP

Bu şekilde çıktığı yolda güzel yol arkadaşları da bulduğunu, onların da katkısı ile röportajlara katılan her çocuğa kitap hediye etmeye başladıklarını anlatan Tuncayengin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Destekleyen, çocukları ve gençleri mutlu etmek isteyen, onlara kitap hediye eden dostlarımız da oldu. Çocuklara ve gençlere yaş grubuna göre kitap hediye ettik. Kitapları çözüm ortağımız Çalıkuşu Kitabevi tarafından adreslerine kargo ile gönderdik. Kitapların arasına teşekkür belgesi koyduk ve hediyeyi kim gönderdi ise onun adını yazdık. Kitap ulaşınca, fotoğrafını çektirmesini istedik ve kitabı hediye edene geribildirim yapmak için görselini paylaştık. Röportajlara katılan çocukların ve gençlerin istek ve talepleri doğrultusunda Gençlik Konseyini kurdum. Çocukların ve gençlerin konseye katılımı, aldıkları sorumluluklar ve yaptıkları sunumlarla birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek için adımıza ‘Biz Gençlik Konseyi’ dedik. Manifestomuzu belirleyerek, proje üretmeye başladık.

GİRİŞİMCİLİĞİ ÖĞRENECEKLER

Tuncayengin, “Dünyada teknolojinin bu kadar hızlandığı, her gün yeni bir girişimin kurulduğu ortamda, girişimcilik tekniklerinin bu yaşlardan başlaması gerektiğini düşünerek, projeyi bir ileri aşamaya taşıdık. Şimdi de “GİRİŞİYORUM: Girişimcilik Eğitimi ve Yarışması” başlıklı sosyal girişim projemiz ile ilköğretim 6.Sınıf öğrencilerini hedefledik. Proje eğitiminin ilk uygulamasına 29 Eylül Perşembe günü TED Batman Koleji'nde başlıyoruz. 81 ilde uygulanmasını planladığımız proje, çocukların girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak ve girişimci adayı olarak yetişmeleri amacı ile kurgulandı. Proje, eğitim içerikli sekiz oturumdan oluşuyor. Yarışma temamızı “Evsel Atıkların Geri Dönüşümü” olarak belirledik. Çocuklarımıza girişimcilik ekosistemi içinde kendi üretimlerini ve eserlerini yaratmaları için eğitmenlerimizin, renkli kişiliklerimizin, Rüya Dede ve Pandomim sanatçısı İlker Kılıçer’in zengin deneyimleri ile kolaylaştırıcılık sağlayacağız” diye konuştu.