Kapatılan Özkanlar Pazaryeri esnafı vatandaşla birlikte Bayraklı Belediyesi'nin kapısına dayandı. Belediye önüne ekmek ve siyah çelenk bırakan grup, “Esnaf ekmeğinden oldu, halk mağdur” sloganları attı. 

 

İzmir'in Bayraklı ilçesinde 30 yılı aşkın zamandır kurulan Özkanlar Pazaryeri, bölgede oturan bazı ilçe sakinlerinin kaldırılması yönünde açtığı davanın lehlerine sonuçlanması ve Danıştay 8’inci Dairesi'nin de kararı onamasından sonra, 2 ay önce kapatılmıştı. Halen kendilerine yeni yer tesisi yapılmayan pazaryeri esnafı ve pazarın kapatılmasından memnun olmayan vatandaşlar, dün Bayraklı Belediyesi önünde eylem yaptı. Ellerinde “Özkanlar Pazaryerimizi İstiyoruz”, “Ekmeğimizi Geri İstiyoruz”, “Hasan Karabağ'ı Esefle Kınıyoruz”, “Özkanlar Halkı Pazarcılarla El Ele” yazılı dövizler taşıyan kalabalık daha sonra yanlarında getirdikleri onlarca ekmeği ve siyah çelengi belediyenin önüne bırakarak Başkan Hasan Karabağ'ın istifasını istedi.

Çevik kuvvet ve TOMA'lar ise yaşanacak herhangi bir gerginliğe karşı önlem aldı. Pazarcı esnafı, 34 yıllık geçmişi olan Özkanlar Pazaryeri'nin, mahkeme kararı sonrası apar topar encümenin kararıyla kapatıldığını belirterek, “Sorunun çözümü için 6 yıllık zaman dilimi olmasına rağmen, hiçbir çözüm üretilememiştir. Başka bir pazaryeri tahsisi göstermeksizin pazarımız kapatılmıştır. Biz ekmeğimizi geri istiyoruz. Gitmediğimiz, çalmadığımız kapı kalmadı. Bugüne kadar sesimize hiç kimse kulak vermedi” ifadelerini kullandı.

ozkanlar-pazaryeri1

ESNAF VE HALK MAĞDUR


Eyleme katılan pazarcılar adına basın açıklaması yapan Esnaf Faysal Acar, pazara alışverişe gelen binlerce insanın, uygun fiyatlarla, taze sebze ve meyvesini temin ederken pazar yerinin kapatılması ile bundan yoksun kaldığını belirterek, “Üniversite öğrencilerimiz, kısıtlı bütçesiyle pazarımızdan alışveriş yapmakta idi. Şimdi ise büyük alışverişe merkezlerine gitmeye mecbur bırakılmıştır. Belediye, sorunu çözmek yerine esnafını ve semt halkını mağdur etmiştir. Esnafın ekmeğini elinden almıştır. Esnafımız, vergi mükellefi olduğundan giderlerini karşılayamaz durumdadır. Geçim sıkıntısına düşmüştür. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ pazarın yeniden kurulması için söz vermişti. Oturduğu makam çözüm üretme yeridir. Hasan Karabağ çözüm yerine sorun üretmiştir” dedi.

ozkanlar-pazari-eylemozkanlar-pazaryeri-eylem

Acar, Pazarcılar Odası Başkanı ve esnaftan oluşan bir heyetin Ankara'ya gittiğini de hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Ankara'da Milletvekilleri Ali Yiğit, Kamil Okyay Sındır heyetimize sahip çıkmıştır. Mecliste CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile geçen görüşme pazarcı esnafımız açısından olumlu geçmiştir. Pazarın muhakkak kurulması gereği vurgulanmıştır. Sorunumuza çözüm üretmeyen, bizimle görüşmeyi bile kabul etmeyen Hasan Karabağ'ı Özkanlar Pazaryeri Esnafı olarak esefle kınıyoruz ve mücadelemizi hakkımızı alıncaya kadar sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz” dedi.

ozkanlar-pazar-yeri

Başkan esefle kınamıştı


Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, geçtiğimiz hafta katıldığı bir TV programında pazaryeri ile ilgili şu açıklamaları yapmıştı: “Özkanlar Pazaryeri 2012'den beri süren hukuki mücadele. Mahkeme kararıyla, Danıştay’ın da onaylamasıyla kaldırıldı. Biz de başka yer bulamadık. Parkları, sosyal tesisleri bozup pazaryeri yapamazsınız. Bornova sınırındaki viyadüğü önerdik. Anlaşılırsa pazaryeri oraya taşınır. Mahalle arası pazarlar akıl işi değil. Pazarcılar Odası Başkanı Sayın Hamdin Bey’in konuyu Genel Başkan'a kadar taşıması doğru değildi. Benim bu işi keyfi kararla yapmadığımı biliyor. Çaresizlikle gitmiş Genel Başkan'a. Ancak ne olursa olsun, Türkiye'nin bu kadar sorunu varken Özkanlar Pazaryeri'ni Genel Başkan'a taşıyanları esefle kınıyorum.”