Haber/ Didar DEMİRCİ
Aliağa’daki HABAŞ Demir Çelik Fabrikasında eskiyen sacları değiştirirken yüksekten düşerek hayatını kaybeden işçi Kadir Özdemir’in ailesinin açtığı davanın ikinci duruşması bugün Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava öncesi İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin katılımıyla Aliağa Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını İSİG Meclisi İzmir Temsilcisi Mustafa Güven okudu. HABAŞ’ta yıllardır alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle sayısız işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Güven, “Kaza değil cinayet. Sorumlular yargılansın. Yeter artık HABAŞ’ta işçi ölmesin” dedi. İlk duruşmada HABAŞ Müdürü Haşim Ayten’in “Eğer gerekli görülürse iş güvenliği alıyoruz” sözlerini hatırlatan Güven, “İş güvenliği önlemleri ölüm ya da yaralanma olmasın diye alınır, olduktan sonra değil! Ama HABAŞ'ta herkes bilir ki iş cinayeti yaşandıktan sonra “aslında önlem alınmış” gibi gösterilmek için önlem alınır” sözlerini kaydetti.

Bu davanın önemi çok büyük

İşyerinde alınmayan önlemler nedeniyle işçilerin cinayete kurban gittiğini ve adaletin de buna göz yumduğunu ifade eden Güven, “Bakırçay Havzası’nda işçi ölümleri, sakatlanmaları her gün artarak devam ederken, HABAŞ'ta hayatını kaybeden Kadir Özdemir'in annesi şirket yöneticilerinden şikayetçi oldu. Bu yüzden bu davanın önemi büyüktür. Habaş demirçelikte yüksekten düşerek hayatını kaybeden Kadir Özdemir'in annesi ve kardeşleri şirketin kendilerine teklif ettiği parayı reddederek şikayetçi oldular. Bu dava işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda adeta bir ölüm makinesi haline gelmiş HABAŞ'a karşı açılmış ender davalardan biri olması ve cinayetin ardından fabrika müdürü, vardiya amirinin de içinde bulunduğu tutuklamaların olduğu ilk dava olması nedeniyle de önemli bir davadır” diye konuştu.

Güven, açıklamanın sonunda tüm işçi ve emek örgütlerini Kadir Özdemir’in annesi Ayfer Özdemir’in hukuk mücadelesinde yanında olmaya çağırarak, “HABAŞ iş cinayetlerinde sorumlu olanlar cezalandırılmalı, gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalı, uluslararası standartlarda kamu denetimi yapılmalı, işçiler üzerindeki uzun, aşırı çalışma ve benzeri baskılar sona erdirilmeli artık üretim için iş cinayeti yaşanmamalıdır. Bu anlamda sorumluların gerekli cezayı almaları için bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Aliağa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 19 Ocak tarihine ertelendi.