İzmir-İstanbul Otoyolu'nun müteahhidi Balıkesir yakınlarındaki Ömerköy'de 1997 yılında oluşturulmuş binlerce dekarlık ormanı yol için katletti, kalan kısmına da molozları yığıyor.

ENGİNİzmir ile İstanbul arasındaki yolculuğu üç buçuk saate indireceği iddia edilen 421 kilometrelik otoyol inşaatının müheahhit firmalarından biri Balıkesir Ömerköy yakınlarında, 1997 yılında kurulan ormanı yol inşaatı için yok etti. Binlerce dekarlık alanı kaplayan çam ormanının büyük bölümünü yol inşaatı sırasında kesen firma, ormanın geri kalan bölümündeki çam ağaçlarının üzerine de yüzlerce kamyonla moloz döküyor.

KÖYLÜLER TEPKİLİ


Edililen bilgilere göre Balıkesir'den 27 kilometre uzaklıkta, Ömerköy, Kayalıdere ve Demirkapı köyleri arasında 1997 yılında kurulan çam ormanını, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun güzergahı içine alan müteahhit firma, birkaç ay içinde binlerce dekarlık ormanın büyük bölümünü keserek ortadan kaldırdı. Yol inşaatı genişliğinin zaman zaman 300 metreye ulaştığı, kilometrelerce uzunluktaki bölgede, kazı çalışmalarından geriye kalan orman alanı da yüzlerce hafriyat kamyonu tarafından moloz dökümü için kullanılmaya başlandı.
Yol inşaatına en yakın köylerden Ömerköy'ün sakinlerinden Levent Yılmaz, yol inşaatı başlamadan önce köye gelen mühendislerin, yolun köyün yakınından geçeceğini söylediklerini, köy sakinlerinin de bu habere tepki gösterdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

GERİYE AĞAÇ KALMADI


"Köyümüzün de içinde bulunduğu orman 1997 yılında kuruldu. Çoğumuzun çocukluğu bu ormanın içinde koyun keçi otlatarak geçti. Orman ilk dikildiğinde küçücük olan fidanlar 21 yılda koca koca ağaçlar haline gelmişti. İnşaat başlayınca ilk olarak çam ağaçlarını güzergah üzerinden temizlediler. On binlerce çam ağacı kesildi. Yetmedi, hafriyat çalışmalarından çıkan molozu da geriye kalan orman alanının üzerine dökmeye başladılar. Buna da tepki gösterdik ama firma yetkilileri, bu kadar molozu kilometrelerce uzağa taşıyamayız. En iyi çözüm bu dediler. Karşımızda devlet olduğu için daha fazla sesimizi çıkaramadık. Ağacı diken devlet isterse keser dedik. Sonunda koca ormanı yok ettiler. Köyün çevresinde kral mezarlarının bulunduğu bir SİT alanı var. Bir tek oraya dokunamadılar. Gördüğünüz gibi binlerce dekarlık ormandan geriye bu moloz döküm alanı kaldı."

Yolun ücreti 120 TL olacak


Nurol, Öz-Altın,Makyol, Astaldi ve Göçay firmalarının oluşturduğu konsorsiyumu tarafından inşaatı sürdürülen, 109 kilometrelik bölümü Balıkesir il sınırları içinden geçen ve maliyeti 8 milyar doları aşan 433 kilometrelik İzmir-İstanbul Otoyolu'nun 2019 yılında hizmete gireceği söyleniyor. Sürücülerin İzmir'den İstanbul'a 3.5 saatte ulaşacağı iddia edilen yol üzerinde toplam genişliği 1 milyon metrekareye ulaşacak 33 dinlenme tesisi kurulacak. Bu yolu kullanmak isteyen sürücüler ise 120 lira ulaşım bedeli ödeyecek.