İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü mesajlarında her şeye rağmen mücadeleye devam vurgusu yapıldı.

Serbesti Gazetesi başyazarı Hasan Fehmi Bey, 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde İttahatçılar tarafından öldürüldü. Özgürlükleri savunan, İttihat ve Terakki’ye mesafeli duran tavrı ile bilinen Fehmi Bey’in ardından bu tarih 1997’den bu yana Öldürülen Gazeteciler Günü olarak anılıyor. Gazetecilik meslek örgütleri de bugüne dair açıklama yayımlayarak, öldürülen meslektaşlarının izinden gittiğini belirtti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, 109 yılda 100'den fazla gazetecinin öldürüldüğünü; Hasan Tahsin, Sabahattin Ali, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Ahmet Taner Kışlalı, Hırant Dink ve daha nicesinin özgür düşünceyi ortadan kaldırmak isteyen, kalemden korkan zihniyetin kurbanı olduğunu kaydetti.

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK


“Hasan Fehmi Bey'den bu yana bu topraklarda karanlığa karşı mücadele eden kalemler susturulmak isteniyor” diyen İGC Başkanı Dikmen, “Günümüzde onlarca arkadaşımız tutuklu, sadece gazetecilik yaptığı, bu mesleğin gereklerini yerine getirdiği için işten atılanlara her gün onlarcası ekleniyor. Ama gazeteciler tüm bu baskıya rağmen halkın haber alma hakkı için mücadeleye devam ediyor. Demokrasinin olmazsa olmazı basın ve düşünce özgürlüğü halkın özgürlüğüdür. Öldürülen her gazeteci halkın özgürlüğüne atılan kurşundur. Bu uğurda can veren tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise öldürülen meslektaşlarının izinden gittiğini belirtti. Yayınlanan mesajda “1909 yılından bugünlere geldiğimizde değişen bir şey yok. Gazeteciler yine hedefte, haber yine yok edilmek isteniyor. Belki cinayet sayısı azaldı ama tutuklanan, hakkında dava açılan gazeteci sayısı arttı. Halkın çıkarlarını savunurken öldürülen meslektaşlarımızı unutmayarak bugün de bütün baskılara rağmen inatla halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz” denildi.