Konak'ta 2014'te istinat duvarının çökme tehlikesi nedeniyle boşaltılan ve o tarihten sonra hırsızlar, hazine avcıları ve kaçakçılar tarafından viraneye çevrilen Yıldırım Kemal Bey İlkokulu küllerinden doğdu.

İzmir'in Konak ilçesine bağlı Kubilay Mahallesi'nde Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında eğitim ve öğretime açılan Yıldırım Kemal Bey İlkokulu, 2014 yılının Aralık ayında istinat duvarının çökme tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. Okulda eğitim gören bin 500 öğrenci ise başka okullara gönderildi. Hırsızlar da okulun boşaltılmasını fırsat bilerek, kapı kilitlerini kırdı. Okulun elektrik kablolarından musluklarına kadar işe yarayan her şey çalındı. Hırsızlar, okulun çatısındaki kiremitleri bile söküp götürdü. Hırsızlık olaylarından sonra viraneye dönen okulun sınıflarına pislikten ve kokudan girilmez oldu. Bu olay sırasında okulun camlarının büyük bölümü de kırıldı.

HER YERİ KAZILDI


Ayrıca okul bahçesinde bulunan ve önceden tiyatro gösterilerinin yapıldığı konferans salonu olarak kullanılan bina da yakıldı. Okulun çilesi bununla bitmedi. Hırsızlardan sonra bu kez de hazine avcılarının hedefi oldu. Okulun kazılmadık yeri kalmadı. Kaderine terk edilen okul, daha sonra ise kaçakçıların toplanma merkezi haline geldi. Tüm yaşananlara ise semt halkı büyük tepki göstererek, yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmasını talep etti.


A'DAN Z'YE YENİLENDİ


İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ise ihaleye çıkarak, binayı adeta yeniden yarattı. Okul, Atatürk büstü de dahil olmak üzere sınıflardan tuvaletlere, musluklardan elektrik kablolarına kadar sil baştan yenilendi. Yeniden yaşama döndürülerek eğitime açılan okulda, hem öğretmenlerin hem öğrencilerin hem de velilerin yüzleri güldü. Öğrencilerin büyük bölümü evlerine yakın olan okullarına yeniden geri dönmenin mutluluğunu ve pırıl pırıl bir ortamda ders yapmanın ise heyecanını yaşıyor. Veliler, Okul Aile Birliği üyeleri ve eğitime gönül veren çevredeki vatandaşlar da Milli Eğitim'in bu çabalarını desteksiz bırakmadı, temizlik tamirat gibi işlere yardım ederek yaraların sarılmasına el verdi.