Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın ihraçlarına ilişkin itiraz dosyalarının OHAL Komisyonu’nda öne alınması talebi ile ilgili bir gelişme yaşandı.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Selami Turabi, TRT Haber’in sorularını yanıtlarken, ilk kararın 2 hafta içinde çıkabileceğini dile getirdi. İtiraz dosyalarının hangi sıra ile ele alınacağı sorusuna Turabi, “Böyle bir sıra ile ilgili hüküm yok. Komisyonun taktirindedir” dedi.

Şartlar uygun

Anayasa Mahkemesi’nin 2014 yılında Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu ile ilgili verdiği kararı anımsattı. Turabi, “Anayasa Mahkemesi aciliyet kesbeden dosyaları hayat, yaşam hakkı ile ilgili dosyaları, Fatih Hilmioğlu kararı gibi, hemen inceledi. OHAL Komisyonu ülkenin gündemini ilgilendiren önemli konularda dosyayı öne alabilme yetkisine sahip. Komisyonun taktirindedir. Komisyon gündemini belirleme yetkisi komisyon başkanına ait. Gerekçesinin sunulması kaydıyla öne alabilir” dedi. OHAL Komisyonu yetkilileri de komisyonun gündemine hakim olduğunu, Gülmen ve Özakça’nın dosyasının öne alınabileceğini, komisyonun öncelik sırasının belirlenmesi ile ilgili sınırlayıcı bir hükmün olmadığını dile getirdi.

Adalet bekliyorlar

Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri ile ihraç edilmelerinden sonra 212 gündür açlık grevindeler. OHAL KHK’lerine itiraz ettikleri için Yüksel Caddesi’nde başlattıkları protesto ise 332 gündür devam ediyor. Hükümetin OHAL KHK’lerine itiraz için kurduğu Olağanüstü Hal İşlemleri Komisyonu da, Gülmen ve Özakça’nın başvuruları dahil, 101 bin 304 itiraz başvurusunu değerlendirmeye aylardır devam ediyor.