Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ile ilgili bir açıklama yaptı. Hotar bununla da kalmadı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile 9 Eylül Gazetesi'ne de akademisyenliğe yakışmayan bir üslupla asılsız ithamlarda bulundu.

Sayın Hotar, biz gazeteciyiz. Dediğiniz gibi köklü bir gelenekten geliyoruz. Hatırlatırız, belki adını duymuşsunuzdur. Kalemi kırılmaz, satın alınamaz ve yüreği vatan sevgisi ile dolu Hasan Tahsin'in geleneğinden... 9 Eylül Gazetesi yayın hayatına başladığı 28 Temmuz 2012 tarihinden bu yana tek bir haberine tekzip yemedi. Bugüne kadar tek bir yalan haber yapmadı.

Açıklamanızda demişsiniz ki, “Sayıştay Raporunu bahane ederek kurumlarda usulsüzlük ve yolsuzluk var algısı yaratmaya çalışması elbette şaşılacak şey değildir. ...Bundan bihaber olan bu vekil, bir dönem başkanlığını yaptığı cemiyetin gazetesi üzerinden ısrarla üniversitemize saldırmak istemektedir. Hazırlanan o haberlerin arkasında kimin olduğu; hangi karanlık güçlerin bulunduğu gün gibi ortadadır...”

Sayıştay 2019 yılına ilişkin incelemesinde sizin yönetiminiz dönemiyle ilgili tam 142 sayfalık bir rapor yayınladı. Üç gün boyunca bu rapora sayfalarımızda yer verdik. Bu tespitler bizim subjektif görüşlerimiz değil, devletin müfettişlerinin resmi raporlarıydı.

Demek ki, yaptığımız haberlerin arkasındaki karanlık güçlerden biri (sizin tabirinizle) Sayıştay raporunu hazırlayanlar. Bu konuda umarız ki harekete geçer ve devletimizi de aydınlatırsınız. Biz de bundan böyle Sayıştay raporlarını 'muteber' sayarak haber yapmayız.

Fotoğraf: 15 Ekim 2020 günü Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet BAŞ’ı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet HOTAR 15 Ekim 2020 Perşembe günü makamında ziyaret etti. Başkan BAŞ, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet HOTAR’a Sayıştay’ın kuruluşunun 158 inci yılı münasebetiyle hazırlanan ve tarihteki Türk devletlerinden Karahanlılar, Gazneliler ve Selçuklularda denetim kurumu olan “Divan-ı İşraf’ı” konu alan minyatür eseri takdim etti. Acaba Sayın Hotar bu ziyarette Sayıştay raporu ile ilgili teşekkürlerini de iletti mi? Doğrusu merak ettik... Öyle ya Hotar'ın tabiriyle haberlerimizin arkasındaki "karanlık güç"lerden biri de Sayıştay raporları...

Yaptığınız açıklamadaki hangi yanlışı düzeltelim bilemedik. Diyorsunuz ki “bir dönem başkanlığını yaptığı cemiyetin gazetesi üzerinden ısrarla üniversitemize saldırıyor.”

Atila Sertel'in cemiyet başkanlığının bitimi ile gazete ile ilişkisi de sona ermiştir. Belki bu biat kültürüne alışkın olanlar için anlaşılması zor bir konu olabilir. Ama basın özgürlüğünün savunucusu olan bir cemiyet için, ifade özgürlüğüne inanan gazeteciler için basit bir açıklamadır. Yani Atila Sertel'in 9 Eylül Gazetesi'nin yayın politikasıyla bir ilgisi ve yönlendirmesi mümkün değildir.

Atila Sertel başkan olduğu dönemde bile gazetenin iç işlerine karışmamış, yazı işlerine tek bir müdahalesi olmamıştır. 9 Eylül Gazetesi, ricalarla, emirlerle, tehditlerle, rüşvetlerle yönetilmez. Bizim tek düsturumuz evrensel basın ahlak kurallarına uygun yayıncılık yapmaktır.

Bir zamanlar İzmir'in gururu olan Dokuz Eylül Üniversitesi'nin, sizin dönemizdeki içler acısı hali, sayıştay raporlarıyla, üniversiteler arasında yapılan akademik anketlerle, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerinin idareniz aleyhine açarak kazandığı mahkeme kararlarıyla zaten ortada...

Sizden bir akademisyene yakışır şekilde somut belgelerle iddialara cevap vermenizi bekliyoruz...