Şopengazi Barınağı'nın kurucusu, DOHAYDER Başkanı Nebiha Deprem'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan İzmirli hayvanseverler; “Barınağı ve canları yaşatmak Nebiha Anne'ye borcumuzdur” dedi

İzmirli hayvan hakları savunucusu, Doğa ve Hayvanları Sevenler Derneği (DOHAYDER) Başkanı Nebiha Deprem, 11 Temmuz günü, akciğer kanseri ile mücadelesini kaybederek yaşama veda etti. 65 yaşındaki Deprem, İzmir'de binlerce sahipsiz, şiddet görmüş, güçten düşmüş, zor durumdaki hayvana kapılarını açan Şopengazi Barınağı'nın da kurucusuydu. Barınaktaki tüm canların “annesi” olarak bilinen Nebiha Deprem'in ölümü, tüm İzmirli hayvanseverleri yasa boğdu. Sosyal medya üzerinden Deprem'in ölümü ardından açıklama yapan STK temsilcileri ve hayvanseverler “bundan böyle barınağı ve canları yaşatmak Nebiha Anne'ye borcumuzdur” mesajı verdi.


GÖZÜN ARKADA KALMASIN


HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, Deprem'in ölümünden bir gün önce bile aklında Şopengazi'deki sahipsiz hayvanlar olduğunu, onlar için çağrı yaptığını belirterek şu paylaşımı yaptı: “Bana barınakçılığı öğretti. 2006 seneleri gibiydi, ben o senelerde üzülürüm diye barınaklara giremiyordum. 'Sen üzül ben üzül kim bu canları koruyacak'... O sesi hala kulağımda... Çok üzgünüm. Bugün gözyaşlarıyla uğurladık. Mekanı cennet olsun. Işıklar içinde rahat uyu. Gözün arkada kalmasın. 8 Temmuz'da Şopengazi için 'Unutmayın unutturmayın' yazmıştı. Artık Şopen canları hepimizin. Annesini aratmamalıyız. 2 bin 500 civarı can siz el verirseniz yaşayacaklar.”
Hayvan hakları savunucusu Nevcivan Güldaş da sosyal medya hesabından şu duygu yüklü mesajı paylaştı: “Çok üzgünüm, çok şaşkınım. Daha hafta sonu konuşmuştuk, Rus finosunu yuvalandıracaktık, biraz tedaviye ihtiyacı var demiştin. Hiç bana söylememiştin ama sen onu düşünürken bile hastanedeymişsin, senin bakıma ihtiyacın varmış oysa. Son günlerinde bile bir tane daha can kurtarma çabasındaymışsın. Sesin kulaklarımda çınlıyor, 'Nevcivan'cım şunu sana göndereyim, bunu da göndereyim, sana güveniyorum, bunlar evden terk edildi, yeni geldiler, burada yapamazlar' demeni hiç unutmayacağım. Birlikte çok can kurtardık. Rahat uyu, yine alırım çocuklarını, yine yuva bulmaya çalışırım. Yokluğun çok zor olacak.”


KANATSIZ BİR MELEKTİ


EgeFed Başkanı Funda Bayrı Ersoy da Nebiha Deprem'i kaybetmenin acısını yaşadığını belirterek şu paylaşımı yaptı: “İlk yola çıktığım değerli yeri doldurulamaz yol arkadaşım Şopen köpek evinin kurucusu DOHAYDER Derneği'nin Başkanı Nebiha Deprem'i kaybetmenin acısını ve üzüntüsünü yaşıyorum. Canlarımız için yaptıklarını burada yazmaya hiç kimsenin gücü yetmez. O hem sert bir savunucu ve aynı zamanda kanatsız bir melekti. Acım tarifsiz. Biliyorum ki melekler her zaman ışıklarla yürür. Nur içinde yat canım arkadaşım. Yoluna canlarımız eşlik etsin. Tüm Hayvan Hakları Savunucularının başı sağolsun.”
SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan da, “Annelerin annesi can dost Nebiha Deprem... Gitme” mesajını paylaştı. Dünya Denizlerinden Canlara adlı sosyal sorumluluk projesinin yürütücülerinden hayvansever Duygu Özlü'nün de duygu yüklü paylaşımı şöyle oldu: “Nebiha ablacım sen şu kadarlık ahir ömrümde, insan olmayı beceremeyen kalabalıkların içinde, tanıdığım naçizane iyi insanlardan biriydin. O yüce ve sevgi dolu, umut dolu yüreğinle binlerce masumun kurtarıcı meleği, annesi, bizlerin hep yol gösterici ablası oldun. O yüzden haberi alınca çok canım yandı... Çok üzgünüm. Çok emek verdin, çok mücadele ettin. Ne çok cana can oldun... İyi ki tanıdık seni, iyi ki örnek oldun bizlere, ruhlarımıza dokundun. Seni çok seviyoruz, dualarımız her daim seninle.”


Canlar bize emanet


HAYTAP temsilcisi Meral Örüç ise şunları yazdı: “Dün Nebiha Deprem'i uğurladık. Bundan sonra canları bize emanet... Yeri geliyor 3 bine yakın köpek kuru ekmek yiyor, yeri geliyor yapılan yardımlarla ziyafete konuyor... Bazen işçi ücretlerini ödeyemiyorlar... Herkes karınca kararınca az demeden çok demeden her ay belli bir miktar Şopen Rm için bağış yaparsa yeni yerine taşınana kadar o canlara gözümüz gibi bakarız.”

Bağış çağrısı


Menderes ilçesi kırsal Deliömerli Mahallesi yakınında, 14 yıl önce kurulan Şopengazi Barınağı, bugün 3 bine yakın köpeğe ve kedilere ev sahipliği yapıyor. Barınaktaki canların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardım etmek isteyenler için sosyal medyadan şu hesap numarası paylaşıldı:
DOĞAYI HAYVANLARI KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ
İŞ BANKASI GAZİEMİR ŞUBESİ
Hesap No : 047 09 79
Şube Kodu : 3443
İBAN No : TR460006400000134430470979