İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin Çiğli'deki kampüsü içinde yer alan Cihannüma Yurdu'nda, kız öğrencilerin kantin, bahçe, yemekhane gibi alanlarda pijama ve şort giymesinin yasaklandığı öne sürülmüştü.

Kendilerine Kampüs Cadıları adını veren bir grup kız öğrenci, “ahlak kurallarına uymadığı" gerekçesiyle alındığı belirtilen bu yasağı protesto etmek için şort ve pijamalarla yurt bahçesine çıktı.

"Yurtlarımızda Ahlak Bekçilerine Hesap Vermeyeceğiz. Nerede Ne İstersek Onu Giyeriz" yazılı pankart taşıyan kız öğrenciler, basın açıklaması yaparak yurt yönetiminin aldığı yasağa tepki gösterdi.

"Pijama da giyeceğiz, istediğimiz şekilde de davranacağız"

"Ne istersek giyeriz, size ne, sana ne" diye slogan atan kız öğrenciler, yaptıkları açıklamada şunları kaydetti:

"Kadınlar olarak yaşam alanlarımızda, yurtlarda, üniversitelerde, kampüslerde cinsiyetçiliğe uğramadığımız eşit ve özgür bir yaşam için mücadele ediyoruz. Biz genç kadınları bu tarz cinsiyetçi, ahlakçı ve ayrımcı uygulamalarla hizaya sokabileceklerini düşünenlere sesleniyoruz: Biz buradayız, hiçbir dayatmanıza uymuyoruz. Bizlere biçmeye çalıştığınız baskıcı yaşamları kabul etmiyoruz. Yurtlarımızda pijama da giyeceğiz, istediğimiz şekilde de davranacağız. Genç kadınları karşınıza almamanızı öneriyoruz. Bizlere karşı dayatmalarınız, baskılarınız arttıkça karşınızda güçlenen ve büyüyen bir kadın dayanışması bulacaksınız. Güvende olduğumuz, ayrımcılığa uğramadığımız, cinsiyet eşitliğinin olduğu yurtlar istiyoruz.”

"Kısa giyinmeyi engelleyeceğinize erkek şiddetini ve tacizi önleyin"

"Kısa giyinmemizi engelleyeceğinize kampüslerde ve yurtlarda erkek şiddetinin, tacizinin önüne geçecek mekanizmalarını oluşturmayı düşünün" diyen öğrenciler, şöyle devam etti:

"Yaşam alanlarımız olan yurtlarda ne giyeceğimize karışan ve buna gerekçe olarak kısa giyinmemizi gösteren yurt yönetimine sesleniyoruz: ‘Bu yurtlar bu ülkenin her yerinde bizim yaşam alanımızdır ve ne yurtlarda ne üniversitelerde ne de sokakta bizim kıyafetimize karışma cüretini size vermiyoruz. Uzun zamandır KYK yurtları ve özel yurtlar, kadınlara yönelik bir eşitsizlik mekanizması işletiyor. Ve bunu bilinçli olarak yaptığının farkındayız. Hukuksuz olmasına ve 18 yaşından büyük olmamıza rağmen gece yurda geç geldiğimiz zaman ailelerimiz aranıyor. Erkek yurtlarında saat sınırlaması sadece sembolik bir şey iken genç kadınlar yurt saatlerine göre hareket etmek zorunda kalıyor. Buradan Cinannuma KYK Yurdu başta olmak üzere tüm KYK yurtlarındaki yönetimlere sesleniyoruz: Nerede ne giyeceğimiz sizleri değil biz kadınları ilgilendirir.
Yurtta pijama giyerim ya da giyinmem, sana ne. Yemek yerken pijama giyerim ya da giymem, sana ne. Ahlak dışı giyinirim ya da giyinmem, sana ne. İstediğim saatte yurda dönerim ya da dönmem, sana ne. Hayatıma ait kararları ben veririm, sana ne. Erkeklerle eşit yurtlar talep ederim, özgürlüğümü ipotek ettirmem. Ne istersek giyeriz size ne, sana ne."