İzmirliler, Sancaklı köyü yakınlarında 14 Temmuz’da çıkan yangında bir bölümü yanan ormanın yeniden ağaçlandırılması için verilen sözün tutulmasını bekliyor.

Haber / Engin YAVUZ

Örnekköy Sancaklı Köyü yakınlarında 14 Temmuz tarihinde çıkan bir yangınla tahrip olan 5 hektarlık orman alanında ağaçlandırma çalışmaları için yapılması gereken hazırlıklara henüz başlanmadı. Yerleşim alanlarının yanıbaşında makilik alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle hızla ormanlık alana sıçramış, üç saatte kontrol altına alınabilen yangında ormanla kaplı tepelerden birinde ağaçların büyük kısmı yanmıştı.
Yangının ardından zarar gören bölgenin yapılaşmaya çok uygun olduğu ve bu alanın bilerek yakıldığı söylentileri yoğunlaşmış, bunun üzerine bölgede inceleme yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şu açıklamayı yapmıştı:
“Bizim dönemimizde ormanlık alanlar arttı, 1.5 milyon hektar artış oldu. Sadece alan artmıyor, ormanlara bakıyoruz. Ağaç servetimizi yüzde 30 artırdık. Ne yazık ki yangınların yüzde 87’si insanlardan kaynaklanıyor. Bu bizi çok üzüyor. Yanan alanlardan bir metrekare dahi başka maksatla vermedik. Bir yıl zarfında yanan alan ağaçlandırılacak. Yakmak suretiyle para elde etmeye çalışanların da önüne geçilmiş oldu. ‘Yakılıyor, peşkeş çekilecek’ iddiaları doğru değil. Yanan alan yıl sonuna kadar mutlaka ağaçlandırılıyor.”

HENÜZ ÇALIŞMA YOK

Gazete 9 Eylül olarak birkaç gün önce Örnekköy’e gittik ve yanan orman alanını inceledik. Ağaçlandırma için henüz çok erken olduğunu biliyoruz ama bölgede ne kesim çalışması ne de yeni bir dikim için arazi teraslaması vardı. Bölgenin yapılaşmaya açılacağı söylentilerinin arttığı şu günlerde İzmirliler, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıkladığı şekilde bölgenin hızla ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesini bekliyor.