Özel/Gökçe ADAR
Brezilya'ya ait Nae Sao Paulo gemisinin Aliağa'ya getirilip sökülecek olması, İzmir'deki çevrecileri ayağa kaldırmış, pek çok basın açıklaması yapılmasına neden olmuştu. Çevreye duyarlı vatandaşlara, kentin kanaat önderleri de destek olmuş, geminin durdurulması için adeta tek ses olunmuştu. Gemiyle ilgili pek çok spekülasyon ve iddialar ortaya atılırken, Nae Sao Paulo'yu Aliağa'ya getirecek olan SÖK Denizcilik Yönetim Kurulu, 9 Eylül Gazetesi'ne ve 9 Eylül TV'ye özel açıklamalarda bulunmuştu. Çevreye duyarlı vatandaşların 'yargısız infaz yaptıklarını', sökümün iddia edildiği gibi 'çok zararlı' olmadığını dile getirmişlerdi. Nae Sao Paulo gemisi, Aliağa Limanı'na doğru ilerlemeye devam ederken, İzmirli avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Erbüken, konuyu Amerika İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı. 

İLK BAŞVURU 
Aliağa'ya getirilecek olan geminin sağlık açısından riskler barındırdığını ileri süren Özay, “Biz üç avukat da çok iyi bildiğimiz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine dayalı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ikizi olan Amerika Kıtası SAN Jose Paktı’na dayalı Kosta Rika Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi’ne Brezilya’yı şikayet etme kararı aldık. Dilekçemizi yazdık ve hukuk hamlelerini planladık. Bu girişim Amerika’daki söz konusu mahkemeye ilk başvuru olacak” dedi. Özay, “Bugün saat 11.00'da yapacağımız basın açıklamasında hukuk hamlelerimizi detaylandıracağız” şeklinde devam etti.

NDK: SAKINCA YOK 
9 Eylül Gazetesi ve 9 Eylül TV'ye açıklama yapan SÖK Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Yiğit ise, çevreye duyarlı vatandaşların kendilerini dinlemediklerini dile getirmiş, her işlemin Avrupa onaylı olduğunu söylemişti. Yiğit, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı firmamızdan Nükleer Düzenleme Kurumu'ndan gemi hakkında görüş almamızı istedi. Resmi başvurularımız sonrasında, NDK'nın onayladığı ve yetkilendirdiği bir firma ile gemi üzerinde gerekli ölçümleri yapması ve serpintiye karşı sürüntü numuleri alınmasını talep etti. Bunun üzerine NDK'nın onayladığı ve yetkilendirdiği uzman firma ile geminin tüm kompartmanlarında ve güvertelerinde radyasyon ölçümleri yapıldı ve yüzey sürüntü numuneleri alındı. Tüm numuneler analiz edilip, tüm ölçümler NDK'ya raporlandı. Bu raporların uzmanlar tarafından incelenmesi sonucu; “'Bu geminin Türkiye Karasuları'na girmesinde ve sökümünün yapılmasında radyoaktivite olarak hiç bir sakınca yoktur' raporu verildi. Bu rapor, bakanlığa gönderildi” dedi.