TÜRKİYE'nin Batı bölgesi Muğla merkezli depremle sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) bugün saat 01.31'de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.3 olarak açıklarken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsi ise 6.2 olarak duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ndan alınan bilgiye göre saat 01.31'de merkez üssü Muğla'nın Gökova İlçesi'nde 6.2 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Muğlanın yanısıra Ege bölgesi ile Akdeniz'in bazı bölgelerinden de hissedildi. Depremi hisseden bölgelerde vatandaşlar endişe ile sokaklara çıkarken, can kaybı ve hasar konusunda belediye ve ekipler çalışmalara başladı.Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 6.3 ve merkez üssünü ise Muğla'nın Datça ilçesi olarak açıkladı.

MUĞLA'DA HALK EVLERİNE DÖNMEDİ

Muğla'nın Menteşe İlçesi'nde, yaşanan depremin ardından halk büyük paniğe kapılarak sokaklara çıkarak okul bahçeleri, kafeteryalarda toplandılar. Aileler kucaklarındaki bebeklerle evlerine girmeyerek korku dolu bekleyişlerini sürdürüyor. Depremi evinde hisseden Sercan Acar isimli bir vatandaş, “Deprem olduğu sırada uyanıktım. Birkaç saniye önce deprem mi oluyor diye eşime söyledim. Ardından büyük bir deprem meydana geldi. Kızımı kucağıma alarak eşimle birlikte masanın altına girdik. Çok korkuyoruz dediö Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören bir vatandaş ise “İlk önce ranzayı biri sallıyor sandım. Ardından deprem olduğunu fark ettik. Koşar adımlarla dışarıya kaçtım. Kardeşimin aracının içerisinde korkuyla bekliyorum" dedi.

BALKON VE PENCELERDEN ATLAYAN ÇOK KİŞİ YARALANDI

Panikle balkondan atlayan, dışarı çıkmaya çalışırken yaralanan vatandaşlar ise Bodrum Devlet Hastanesi'ne akın etti. Hastanenin bahçesi yaralılarla dolarken, acil servisin tavanındaki kaplama malzemelerinin bir bölümü çöktü. Acil servis boşaltılırken, doktorlar yaralılara bahçede müdahale etti.

http://ajans.dha.com.tr/images/videos/2017_07/2017_07_21/1636354/mugla-gokova_korfezi_nde_6_5_buyuklugunde_deprem.mp4

BAŞKAN KOCIADON: BU YAŞIMA KADAR BÖYLE DEPREM YAŞAMADIM

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yaptığı açıklamada, çeşitli noktalardaki trafolarda meydana gelen patlamalar nedeniyle ufak yangınlar çıktığını ve ilçenin bazı mahallelerinde elektrik verilemediğini söyledi. Başkan Kocadon, "Halkımızda panik var. Can kaybımız yok. Küçük yangınlar ve yol göçmeleri var. Ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Çok farklı bir deprem yaşandı. Bu yaşıma kadar Bodrum'da böyle bir deprem yaşamadım. Evlerin içlerinde hasarlar var. Devrilen elektrik direklerimiz var. Yerli ve yabancı turistler ile birlikte nüfusumuz 1 milyonu aşkın durumda. Nüfus 1 milyon 200 bini bulmuştur" dedi.

ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR

Bugün saat 01.31'de Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremden sonra, AFAD verilerine göre saat 03.42'ye kadar en küçüğü 2.4, en büyüğü 4.6 olan artçı sarsıntılar meydana geldi. Artçı sarsıntıların en büyüğü olan 4.6'lık depremin Bodrum Akyarlar merkezli olduğu kaydedildi.

TEKNELER HASAR GÖRDÜ

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilçede depremin ardından deniz suyunun çekilip tekrar yükselmesi nedeniyle bazı teknelerde hasarlar meydana geldiğini söyledi.

DATÇA'DA 18 KİŞİ YARALANDI, BİR KİŞİNİN KOLU KIRILDI

Öte yandan deprem sırasında paniğe kapılan 18 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. Deprem sırasında korkuya kapılıp dışarı çıkmaya çalışırken düşüp yaralanan 17 kişi, Datça Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi. İskele Mahallesi'ndeki iki katlı bir evde deprem sırasında korkup dışarı çıkmaya çalışan 85 yaşındaki Ruhi Tan ise merdivenlerden düşüp sol kolunu kırdı. Ruhi Tan, ilk müdahalenin ardından Marmaris Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

KAYMAKAMDAN 70 YARALI AÇIKLAMASI

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet'te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos'a yapılan feribot seferleri de durduruldu" dedi.

PROF. DR. ERCAN: DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM

Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum'u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerlerdi. Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3'lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20'nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.

"AFERİN TÜRKİYE'NİN BİLİMİNE"

Bodrum'da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti: "Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum'daki yapılar 6.6'lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi'nin 6.3'lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turustik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez. Bodrum'un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu denenle depremin yıkım gücü '5' olmuştur. Eğer aynı deprem Doğu Anadolu'da olsaydı, yıkım gücü 8-9 olurdu. Deperimin süresi 16-17 saniyedir. Bu uzun bir süredir. Yıkım yapsa bu sürede yapardı. 1894 İstanbul Adalar depremi bu büyüklükteydi, o da 16 saniye sürmüştü, kapalı Çarşı ve camiler yıkılmıştı, ölümcül olmuştu. Türkiye'de yapı niteliği arttı. Gerek yer bilimcileri gerekse inşaat mühendisleri ve mimarları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kutluyorum. Türkiye büyük bir sınavdan olumlu olarak geçmiştir. Aferin Türkiye'nin bilimine. Yazlıkçıların bölgeden kaçışmasına neden yoktur. Denize girebilirler. İki yıldır kötü olan turizme deprem yüzünden darbe vurulmasın."

3 İLE 4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE

Depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2'ye dek varabilir" diye konuştu.

YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER

Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6.0, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2, 2004'te Gökova'da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.

50 TRAFO HASAR GÖRDÜ

Gökova Körfezi merkezli 6.3 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen yer olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi. Trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarınının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği kaydedildi.

95 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ

Muğla'nın Gökova Körfezi açıklarında saat 01.31'de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede saat 06.43'e kadar 95 artçı sarsıntı daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, aynı bölgede saat 01.37'de 4.0, 01.48'de 4.4., 01.52'de 4.6, 01.54'te 4.5, 02.00'da 4.2, 02.23'te 4.5, 03.16'da 4.1, 03.53'te 4.2, 03.57'de 4.3, 04.25'te 4.1, 04.35'te 4.3, 04.38'de 4.4., 04.40'de 4.2, 05.12'de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.