Selçuk ile Ortaklar arasındaki yolu dört şeride çıkarmak üzere çalışmalar yapan müteahhit firma, on binlerce ton hafriyat atığını ormanla kaplı vadiye doldurdu

Engin YAVUZ

İzmir'in Selçuk ilçesi ile Aydın Ortaklar arasındaki 21 kilometrelik üç şeritli yolu, dört şeride çıkarmak için çalışmalarını sürdüren müteahhit firma, yol inşaatındaki hafriyat çalışmalarından arta kalan atıkları ormanla kaplı vadiye döküyor. 9 Eylül Gazetesi okuyucularının şikayeti üzerine yol çalışmalarının yapıldığı güzergahta yaptığımız incelemede Selçuk-Ortaklar yolunun Çamlık'tan sonraki bölümünde hafriyat atıklarının döküldüğü vadiyi fotoğrafladık.

BİNLERCE TON HAFRİYAT
Yolun sağ kısmında İzmir-Aydın demiryolu olduğu için yolu genişletmek için sol taraftaki ormanlarla kaplı yüksek tepeleri dozer ve kepçelerle tıraşlayan müteahhit firma, buradan çıkardığı malzemeyi Çamlık ile Ortaklar arasında kalan çam ormanları ve çınar ağaçları ile kaplı vadiye döküyor. Şimdiye kadar on binlerce ton hafriyat atığının döküldüğü vadinin bir bölümünde doğa örtüsü tamamen toprak altında kaldı.
Bu arada 3 yıl süreceği söylenen yol inşaatında, sanat yapıları için beton harcı taşıyan mikserlerin de araç depolarını temizlerken harç atıklarını anayoldan görünmeyen yeşil alanlara ve demiryolu hattının kenarına boşalttıkları ve çevreyi kirlettikleri ortaya çıktı. Gözlemlerimizle ilgili olarak 17 Kasım'da Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’ne email göndererek sorularımıza yanıt istedik ancak haberimize şu ana kadar yanıt alamadık.

Bu sorular yanıt bekliyor
İşte Karayolları'ndan yanıt beklediğimiz sorular:
1. Selçuk ile Ortaklar arasında yapılan duble yol çalışmaları kaç kilometrelik bir mesafeyi kapsamaktadır?
2. Daha önce üç şerit olan yolun genişliği bu çalışmayla kaç metreye çıkacaktır?
3. Ortaklar'a gidiş istikametinde yolun sol tarafındaki yükseltileri tıraşlama çalışmaları sırasında elde edilen malzeme nereye taşınmaktadır?
4. Bu çalışmalarda yaklaşık ne kadar hafriyat malzemesi çıkarılmıştır/çıkarılacaktır?
5. Çamlık- Ortaklar arasında İzmir-Denizli demiryolu hattının sağında kalan vadiye toprak malzeme ne amaçla dökülmüştür?
6. Burada hizmet veren müteahhit firma kontrolünde çalışan beton mikserlerinin atık betonlarını demiryolu hattı ve civardaki boş alanlara boşaltmalarının sebebi nedir? Bu çevre suçunu kontrol eden bir birim var mıdır?