Haber / Gökçe ADAR

İzmir’de yaşayan 28 yaşındaki Berna Bilgin, Eskişehir Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Üniversiteden mezun olduktan sonra çalıştığı birkaç firmayla anlaşamayınca, babası Ramazan Bilgin’in yanında Karabağlar Sanayi’de bulunan metal atölyesinde çalışmaya başladı. Avize imalatı yapan atölyede Bilgin; avize boyama, telleme paketleme gibi bölümlerde işçi pozisyonunda çalışıyor. Erkek egemen olan metal işinde müşterilerin kendisini gördüğü zaman şaşkına döndüğünü ifade eden Bilgin, “Sosyoloji mezunuyum, çalışmaya başladığım birkaç firmayla anlaşamayınca babamın metal atölyesinde maaşlı olarak işe başladım. Atölyede, avizelerin imalatı, boyanması ve tellenmesi yapılıyor. Ben de atölyede hemen hemen her işi yapıyorum. Malzemeleri yıkıyorum, tellemelerini yapıyorum. Hazırlanan avizeleri toplayıp, paketlenmesini organize ediyorum. Müşteriler beni görünce çok şaşırıyor. Ne işin var burada der gibi konuşuyorlar. İlk başladığım zaman da, 'Metal işinde ne işin var' dendi. Kendime güvendim ve başardım” dedi.

'ANNEM KARŞI ÇIKTI'

Babasının yanında çalışmasına annesinin karşı çıktığını söyleyen Bilgin, çevresindekilerden de metal atölyesinde çalıştığı için psikolojik şiddet gördüğünü ifade etti. Bilgin, şöyle konuştu: “Annem, ilk başta çok karşı çıktı. Babamın yanında atölyede çalışmamı istemedi. Erkek işi bu, ne yapacaksın? Dedi. Çevremden de psikolojik şiddete mağruz kaldım. Baban seni bu iş için mi okuttu diyenler de oldu. Özgüvenimi kaybettiğim zamanlar yaşadım. Çevremden psikolojik şiddete mağruz kaldım ama hiç pes etmedim. Ben mücadele edince her şey yoluna girdi. Babam en büyük destekçim oldu, beni hep destekledi.”

İşe başladıktan sonra erkek çalışanların davranışlarının da değiştiğini söyleyen Bilgin, “Erkek erkeğe çalışıldığı zaman çok rahat bir ortam oluşuyor, fakat içlerinde bir kadın çalışanın olduğu zaman onlar da kendilerini kontrol etmeye başlıyorlar. Ben işe başladıktan sonra atölyenin yakınında bulunan işyerlerindeki çalışanların konuşmaları ve tavırları da değişti. Kendilerine çeki düzen verip daha kibar ve saygılı konuşmaya başladılar” diye konuştu.

'PES ETMESİNLER'

Çevre baskısına rağmen pes etmeyip, mücadele ettiğini ifade eden Bilgin, kendisi gibi erkek egemen olan bir meslek grubunda çalışan kadın arkadaşlarının da pes etmemesini tavsiye etti. Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “Ben daha yolun başında olduğumu düşünüyorum. Buraya girdikten sonra öğrendiğim tek bir şey; pes etmemek. Çünkü benim burada çalışmamamı annem dahil kimse istemedi ama ben pes etmedim, kabul etmedim. Benim gibi erkeklerin egemen olduğu bir meslek grubunda çalışan arkadaşlarım, hiç bir zaman kendilerini mesleklerinden çekmesinler. Ayaklarının üzerinde sağlam dursunlar. Pes etmedikten sonra ayaklarının üzerinde duran bir kadın olunca erkekler de kendilerine çeki düzen veriyor. Siz kendinizi değiştirmeyin onlar kendilerini değiştirsin. Özgüvenlerini yüksek tutarak çalışmaya başlayınca, çevrelerindeki herkes de onlara alışacak.”