Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Tire ilçesinde Kartal Dağı civarındaki Küçükkale ve Büyükkale mahallelerine yakın bir bölgede bitişik konumdaki iki alanda mermer ocağı kurulması için ÇED süreci başlatılmıştı. ÇED dosyasında, mermer ocağının en yakın konuta 325 metre mesafede olması dikkat çekmişti. Gazetemizin 23 Ekim Cumartesi günü 'Ev manzaralı mermer ocağı' başlıklı haberle gündeme getirdiği proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projeye çok yakın mesafede zeytin ağaçlarının olması gerekçesiyle iptal edildi. Kararda, projenin Zeytin Yasası’na aykırı olduğu ifade edilerek, “Zeytin ağaçlarının gelişimine mani olacak kimyevi atık bırakan ve duman çıkaran tesisler yapılamaz” denildi. Konunun takipçisi olan bölge halkı ise, kararın sevindirici olduğunu ifade etti. 

‘BİZ İSTEMEDİK’

Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, kararda vatandaşın tepkisinin etkili olduğunu ifade etti. Aydın, şöyle konuştu: “Biz, köyümüzde mermer ocağı istemedik. Zaten bir mermer ocağımız vardı. İkincisine ne gerek var dedik. Havamızın kirlendiğini, doğamızın katledildiğini söyledik. Yaşam hakkımıza sahip çıkacağımızın, mücadele edeceğimizin sözünü verdik. İptal olması için çok çaba gösterdik. Yine olsa yine yaparız. Köyümüze, yeşilimize mermer ocağı istemiyoruz. Tireyi, köylüsüne bıraksınlar” dedi. Bölgenin sit alanı ilan edilmesini talep ettiklerini de hatırlatan Aydın, “Kartal Dağı’nın acilen doğası ve tarihi eserleriyle birlikte koruma altına alınarak milli park ve arkeolojik sit alanı ilan edilmesini istiyoruz.”

YENİ DOSYA AÇILDI

Aydın, projenin iptal edilmesi sonrası, şirket yetkililerinin yeni bir ÇED süreci başlattığını da dile getirerek, bölgeyle ilgili yeni bir dosyanın açıldığı söyledi. Aydın, “Projenin ÇED süreci iptal olduktan sonra aynı şirketin ikinci bir ÇED süreci başlattığını öğrendik. Projenin içeriğini henüz bilmiyoruz. Şirket sahipleri, Tire’yi ele geçirmekte ısrar ediyor. Onlar ne kadar çok ısrarcıysa, biz de o kadar ısrar edeceğiz. Şirket yetkilileri, açtıkları her davada aynı tepkiyle karşılaşacaklar. Tiremizi vermeyeceğiz. Tahrip etmelerine göz yummayacağız. Tire’nin havasına, suyuna, toprağına, canlılarına dokunmayın. Çekin elinizi Tire’den” diye konuştu.

Tarihi eser yuvası

Yapılmak istenen tesisle ilgili 26 Ekim tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceği duyurulmuştu. Bölge halkı ise tepki göstererek, Halkın Katılım Toplantısı’nı protesto etmişlerdi. Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir Müze Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşın talebi üzerine bölgede inceleme yaparak, bölgede tarihi eser kalıntıları bulmuştu.