112’nin Gümüldür ekibi, Orman Muhafaza memurunun silahlı saldırısına uğradı. Saldırıdan yara almadan kurtulan sağlık personeli, jandarmaya şikayette bulundu. Saldırgan ‘Domuzlara ateş ettim’ dedi

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına İzmir’de bir yenisi eklendi. Geçtiğimiz 5 Temmuz’da Menderes’te bulunan 3 kişilik 112 Gümüldür ekibi, iddiaya göre Orman Muhafaza Personeli olarak görev yapan S.S’nin silahlı saldırısına uğradı. Türk Sağlık-Sen üyesi olan personelle birlikte sendika binasında açıklama yapan Ahmet Doğruyol, sağlıkta artan şiddet olaylarına dikkat çekti. Basın toplantısında olayın detayları da paylaşıldı. İddiaya göre, Gümüldür’de görev başında olan sağlık ekibi; D. B ve S.K’nin yanına gelen S.S, böbrek taşı düşürdüğünü belirterek gece saat 03.00 sularında ekiplerden kendisine ağrı kesici serum yapmalarını istedi.

DOMUZA ATEŞ ETTİM
Görevli personel ise buna yetkilerinin olmadığını ve kendisinin kritik vaka konumunda bulunmadığını için hastaneye gitmesi gerektiğini söyledi. Sağlıkçılar aynı zamanda durumu 112 komuta kontrol merkezine de haber verdi. İddiaya göre, bunu duyan şahıs, 112 çalışanlarına fiziki şiddette bulundu. Yine iddialara göre, sağlık ekibi şiddete uğramasına rağmen S.S’yi sakinleştirmeye çalışırken, bu kez de silahlı saldırıya maruz kaldı. Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol; “Arkadaşlarımız, şahsı sakinleştirmeye çalıştığı sırada, S.S belinden silahı çıkararak havaya ateş etmiş ve silahı sağlık çalışanlarına doğrultmuştur. Korkan 112 ekibi hızlıca olay yerinden uzaklaşmıştır” dedi. Yaşanan bu olay üzerine jandarmaya ifade veren ekip, saldırgandan şikayetçi olurken, S.S’nin ise ifadesinde ‘Domuz çıktı ona ateş ettim’ dediği öğrenildi. Başkan Ahmet Doğruyol da personelin sürekli bu tür şiddet olayları ile karşı karşıya kaldığını belirterek gerekli tedbirlerin artık alınmasını istedi.

ADALETSİZLİK VAR
Doğruyol; “Son yıllarda en tepede bulunan makam sahiplerinin, sağlık personeline karşı kullandığı olumsuz ifadeler, sağlık personellerinin vatandaşın emrinde, vatandaşın hizmetkârı, her ne sebeple olursa olsun vatandaş haklıdır görüntüsü vermesi sağlıkta şiddetin artmasında en büyük etkenlerden biridir. Sağlık çalışanlarını hiçbir şekilde korumayan sistem ALO 184 şikâyet hattı ve hasta hakları birimleriyle çalışanları adeta kıskaca almıştır. Biz elbette hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemeyiz. Ancak ortada sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik ve haksızlık vardır” dedi.

Doğruyol: Cezalar caydırıcı olmalı

Şiddet olaylarının önüne geçmek için verilen ve verilecek cezaların caydırıcılığının olması gerektiğini söyleyen Ahmet Doğruyol, şiddeti önleyecek formülleri ise şu şekilde sıraladı: “Sağlık hizmeti veren çalışanların görevi başında olan bir devlet memuru olduğu unutulmamalıdır. Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün hapis cezaları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasının hiçbir şekilde paraya dönüştürülememesi sağlanmalıdır. Tehlike karşısında kullanılmak kaydıyla sağlık personeline biber gazı gibi ekipmanlar verilmeli. Tehlike arz edecek yaşanan sözlü ya da fiili saldırılardan hemen sonra sağlık müdürlüğü avukatları olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda olaya müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin, tutulan raporların uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvveti sağlanmalıdır.” Umut KARAKOYUN