Haber / Didar DEMİRCİ

Pandemi sürecinde uygulamada olan uzaktan eğitim 6 Eylül 2021 itibariyle yerini yüz yüze eğitime bırakacak. Ancak pandemi sürecinin katlanarak devam ettiği bu günlerde veliler ve öğretmenler, yüz yüze eğitimde hijyenin ve güvenliğin sağlanamaması nedeniyle endişeli. Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, MEB’in koca bir yaz dönemini bu ihtiyaçları karşılamak için geçirmediğine değinerek, “Değişen tek şey bakan oldu. Koca bir yaz, taht kavgasıyla geçti” dedOkullarda temizlik ve güvenlik işlerinde çalışacak personelin kadrolu olmamasının bir sorun olduğunu söyleyen Vardal, İŞKUR üzerinden istihdam edilen personelin ise geçici olduğunu ve henüz atanmadığını dile getirerek, “Okulların büyük bir kısmında güvenlik ve temizlik personeline ihtiyaç olduğu çok açık! İkili eğitim yapan okullarımız var. İkili eğitimde sabahçılar çıktıktan sonra okulun hızla temizlenip, öğlenci öğrenciler için hazırlanması gerekiyor. Bu konuda okulun büyüklüğüne göre ihtiyaçlar değişebilir. Ancak henüz bir atama yok! Bu şekilde ne salgınla ne de pandemiyle mücadele edilebilir. Ne de sürdürülebilir bir yüz yüze eğitim yapılabilir. Şimdiye kadar bu çalışmaların yapılması gerekiyordu ki okullar açıldığında öğrenciler temiz ve güvenli bir ortamda eğitimine devam edebilsin” sözlerini kaydetti.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM İSTİYORUZ!”

Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli Der) tüm şubeleri, ‘Aç-kapa değil, sürdürülebilir eğitim istiyoruz’ diyerek eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasında ‘endişeliyiz, kaygılıyız’ vurgusu yapılarak, “Okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen halen belirsizliklerin sürüyor olması, sorularımızın yanıtsız kalması ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olması kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor” denildi. Pandemi önlemlerinin okullarda alınmadığına dikkat çeken Veli Der, MEB’nı yeniden uyardı. Haftalardır gereken önlemlerin alınması için okul nöbetleri gerçekleştirdiklerini, imza kampanyaları düzenlediklerini; aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe gibi tüm önlemlerin alınması için çağrıda bulunduklarını hatırlatan Veli Der, taleplerini şu şekilde sıraladı:

*Kamu kaynakları, bütçe biz velilere, halka aittir, kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır. Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen bütçe ayrılmalıdır.

*40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı’ nın da belirttiği 2 m’ lik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır.

*Aşı en temel kamusal haktır, aşılanma yaygınlaştırılmalıdır. Bilgilendirme için kampanyalar yürütülmelidir.

*Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir.

*Şeffaf bilgi en temel hakkımızdır. Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalıdır.

*Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır.