Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) yönetmelik değişikliğine giderek öğrencilerin kişisel verilerinin kullanılması durumunda velilerin iznini alma koşulu getirdi.

Uzaktan eğitimin salgın dönemiyle ön plana çıkmasıyla birlikte, gün geçtikçe dijitalleşen kamu hizmetlerinde kişisel verilerin işlenmesi ve korunması da ön plana çıkıyor. MEB, ‘ Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le sosyal etkinlikler kapsamında olan belirli gün ve haftalarda yapılacak çevrimiçi etkinliklere ilişkin öğrencilerin verilerini kullanmadan önce velilerden izin alınmasını zorunlu hale getirdi.

Yönetmelik değişikliğine göre, “Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen kişisel veri işleme faaliyetlerinde, 24[312016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Velilerin Korunması Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuatta yer alan usul ve esaslara uyulması zorunludur. 

Bu Yönetmelik kapsamında eğitim kurumlarında yürütülecek her türlü faaliyetler kapsamında okula yeni başlayan öğrenciler için ilk bir ay içinde ve okulda kaldıkları süreyle sınırlı olmak üzere bir defaya mahsus olarak kişisel verilerin işlenmesi ve korunması çerçevesinde öğrenci velisi aydınlatır ve açık rıza onayı alınır” ifadeleri eklendi.